Je bekijkt nu Wat is het verschil tussen mee-eters en talgdraadjes? 

Wat is het verschil tussen mee-eters en talgdraadjes? 

Waarschijnlijk hoor je het ergens ver donderen bij het lezen van deze titel. De kans dat je al van talgdraadje hebt gehoord is vrij klein. Dat komt omdat de meerderheid van de mensen denkt dat alles valt onder mee- eters. Het is dan ook het enige waarover wordt gepraat. Maar er is dus wel degelijk een verschil tussen de twee.

Iedere huid bevat poriën, ze zijn bedoeld om de talg die in de talgklieren wordt geproduceerd naar de huidlaag te brengen. De talg houdt de huid soepel en werkt beschermend tegen bacteriën en schimmels, wat erg nuttig is! Talg is dus niet de vijand, we hebben talg zelfs nodig! Mensen die een grote talgproductie hebben gaan automatisch ook grotere talgklieren hebben en dus grotere poriën. Mensen die weinig talg produceren zullen eerder een fijne poriestructuur hebben. 

 Je poriën in het midden van je gezicht zijn groter, dat is heel normaal. Deze zones bevatten grotere talgklieren, bij eender welke huid. Je zal je grotere poriën dus vooral opmerken op je neus, kin en tussen je wenkbrauwen. 

Sebaceous (=talg) filamenten (=fijne draad) is de officiële, moeilijke naam van talgdraadjes. In tegenstelling tot mee-eters zijn deze talgfilamenten geen verstopte poriën (haarzakjes) die moeten worden verwijderd. Ze hebben een belangrijke functie. In elke haarfollikel heb je zo een talgdraadje zitten. Ze zorgen ervoor dat de huid gehydrateerd en soepel blijft. Ze zijn lichter van kleur (eerder grijs/bruin) en liggen vlak op de huid (geen bobbeltje dus, je voelt ze niet). Kan je de talgdraadjes ook verwijderen? Je kan ze weghalen, maar meestal zijn ze er snel weer, gewoonweg omdat het een natuurlijk proces is van je huid. Als je deze uitduwt komen ze meestal als een sliertje uit de huid. 

 Wat zijn mee-eters dan? Mee-eters zijn een onderdeel van acné en bestaan ook uit talg. Doordat ze in contact komen met de lucht verkleuren ze tot een donkergrijs of zelfs zwart puntje. Ze kunnen ook groter worden wanneer ze niet verwijderd worden. Bacteriën en vuil stapelen zich dan namelijk verder op. Heel verstandig dus deze professioneel te laten verwijderen. Mee-eters zijn ook blijvend te verwijderen. Deze komen er echt als een bolletje of klein taai wormpje uit.  

Ik hoor je al luidop denken: “ Keshia, ik wil kleinere poriën, wat moet ik doen?” Je kan je poriën wel optisch verkleinen door aan de talgproductie te werken, maar een porie heeft geen kringspier. Dit heb je nodig om iets te laten openen en sluiten. Hiermee is ineens de fabel uit de wereld geholpen dat een porie kan openen en sluiten. Wat kan je dan wel doen? Reinig je huid elke dag tweemaal. Hiermee vermijd je dat talg zich opstapelt en de porie als het ware ‘open rekt’. Als je schadelijke invloeden van buitenaf zo veel mogelijk vermijdt, blijft de huid gezond. Wanneer een huid beschadigd wordt, gaat deze zich minder soepel gedragen. Bescherm jezelf altijd tegen de schadelijke effecten van de zon. 

Reinig een vette huid met olie! Het klinkt heel tegenstrijdig, maar vet lost vet op. Wanneer het vet is opgelost, kan het makkelijker verwijderd worden. Reinigen met olie is natuurlijk ook goed voor een droge huid. We spraken onlangs over micellair water als eerste stap en dat kan absoluut als je dit in huis hebt, maar mijn voorkeur gaat zeker uit naar een reinigingsolie als eerste stap. Ik benadruk nog maar eens waarom de dubbele reiniging zo belangrijk is!

Heb je nog vragen over hoe je je gezicht goed kan reinigen en beschermen tegen schadelijke invloeden van de pollutie en de zon, dan kan ik je zeker helpen!