Je bekijkt nu HI THERE YOU SUNLOVER

HI THERE YOU SUNLOVER

De zon, wat zien we ze toch graag.

Het is nu al een paar dagen mooi weer en I LOVE IT! Terrasjes (in eigen tuin weliswaar) met wat lekkers bij, heerlijk!! We konden er dit weekend met zijn allen van genieten! Ik ben zeker niet de enige liefhebber van het zonnetje, maar ik weet ook wat deze geliefde zonnestralen doen met je huid.

UVA stralen en UVB stralen.

Waarom krijgen we een bruin kleurtje van de zon? Waarom verbrandt de zon ons soms. Die zonneallergie, waar komt die toch vandaan? De zon veroudert, maar hoe dan? De meest gekende soort zonnestralen zijn de UVA en de UVB stralen. Ze zijn niet hetzelfde en ze belasten onze huid op een verschillende manier. Het is echt belangrijk het gevaar te weten. UVA stralen gaan dieper de huid in. Zonlicht bestaat uit zo’n 95% UVA en 5% UVB.Get Productive!-22.jpg

UVA heeft een langere golflengte, wat maakt dat deze dieper de huid in gaat. Zo diep dat die tot in je tweede huidlaag gaat. Daar zit je collageen en elastine. Hier wil je de boel net beschermd houden. Beschadigde collageen en elastine vezels vormen rimpels. UVA veroorzaakt ook vrije radicalen. Als je niet meer weet wat deze doen, lees dan zeker het artikel over vrije radicalen en wat ze doen met je gezonde cellen. Om het even kort uit te leggen: vrije radicalen beschadigen je cellen en dus ook je DNA (de reden waarom huidkanker zo vaak voorkomt).

UVB heeft een korter golflengte en blijft op de oppervlakte. Hier kunnen deze verbranding veroorzaken. Wanneer je huideigen melanine nog in slaapstand is (bij de eerste zonnestralen) of wanneer je huideigen melanine niet voldoende is en je geen zonnebescherming gebruikt, dan ga je verbranden. Je bovenste huidlaag ‘sterft’ als het ware af en die dode huidcellen ‘vervel’ je dan. Een huidallergie is je huid die ‘reageert’ op het teveel aan zon.

Smeer! Smeer! Smeer!

Je hebt wel door waar dit heen gaat. Wil je op een gezonde manier van de zon genieten, dan moet je je beschermen tegen de nadelen. Gebruik een zonnebescherming als je de zon in gaat. Op je gezicht gebruik je best het hele jaar door een factor 50. Ook als je op een bewolkte dag buiten gaat. UVA stralen zijn er altijd! Ook op een bewolkte dag of wanneer je achter glas zit (denk ook aan de auto). Heb je hulp nodig bij het kiezen van een juist zonneproduct? Stuur me zeker een berichtje!“Gebruik een zonnebescherming als je de zon in gaat. Op je gezicht gebruik je best het hele jaar door een factor 50.”