Je bekijkt nu Is een dagcrème nu echt nodig?

Is een dagcrème nu echt nodig?

“Keshia, welke stappen zijn de belangrijkste in mijn skincare?” Die vraag krijg ik dagelijks. Wat in mijn antwoord altijd terugkomt? Dagcrème. Een goede dagcrème is een onmisbare basisstap. En – I kid you not – even belangrijk als je tanden poetsen. Waarom dat zo is? Dat leg ik je hier uit. Let’s dive in!

Een potje vol bescherming

Allereerst wil ik even een misverstand de wereld uit helpen: een dagcrème is niet hetzelfde als een bodylotion. Een dagcrème werd speciaal ontwikkeld voor je gezicht. De basisingrediënten van een dagcrème en een bodylotion zullen niet zoveel verschillen, maar de textuur wel. Plus: de huid van je gezicht wordt vaker blootgesteld aan schadelijke invloeden dan de rest van je lichaam, waardoor het met andere uitdagingen te kampen krijgt: lijntjes, puistjes, talgaanmaak… Een dagcrème zal daarom meer actieve ingrediënten bevatten dan een bodylotion. Conclusie? Gebruik je bodylotion niet op je gezicht.

Wat doet een dagcrème? 

Heb je een droge huid? Dan zal je al wat sneller naar een crème grijpen dan wanneer je huid vetter is. Toch heeft elke huid een crème nodig. Denk even aan de Engelse term voor dagcrème: moisturizer. Dat verklapt het hoofddoel van een dagcrème al: hydrateren, vocht geven. Een moisturizer zorgt ervoor dat de barrièrefunctie van de huid optimaal zijn werk doet en de huid geen vocht verliest. Ook brengt je dagcrème stoffen in je huid die het vocht nog beter vasthouden. Die stoffen zijn deeltjes die werken als een spons. En ja, ook een vette huid heeft vocht nodig!

Ik noem een dagcrème graag een ‘beschermer’. Hij beschermt jouw buitenste huidlaag, je huidbarrière dus. Wanneer je niet voor je huidbarrière zorgt, raakt ze beschadigd. En dan krijg je huiduitdagingen zoals roodheden, jeuk, irritatie, huiduitslag …

Jouw huidbarrière bepaalt voor 90% jouw huidtoestand. Een sterke huidbarrière zorgt voor een betere huidtoestand en een zwakke huidbarrière voor een slechtere huidtoestand. En je dagcrème? Die beschermt je huidbarrière niet alleen, maar kan ze ook herstellen of kalmeren wanneer ze beschadigd is.

Waarom heeft een gemengde of vette huid een moisturizer nodig?

Ik zei het al: élke huid heeft een moisturizer nodig. Dat een droge huid vocht nodig heeft, spreekt voor zich. Maar wat met een vette of een gemengde huid? Daarvan denken mensen vaak dat een moisturizer uit den boze is, omdat de huid zo nog vetter zou worden. Maar niks is minder waar. Waarom is dat nu zo?

Je huid maakt zelf vocht aan in de diepere huidlagen, daar waar je collageen en elastinevezels zitten. Die vezels houden je huid soepel en sterk en  floreren wanneer ze heel veel vocht rond zich heen hebben. Te weinig vocht in je diepere huidlagen kan voor vroegtijdige huidveroudering zorgen, ongeacht je huidtype. Welk huidtype je dus ook hebt, je wilt graag alle vocht vasthouden!

Je vettere huid kan ook een beschadigde huidbarrière hebben, door bijvoorbeeld te sterk uitdrogende reinigers te gebruiken. Daardoor kan acne sterker de kop opsteken. Jouw eigen systemen gaan in dat geval ook meer talg aanmaken om het tekort aan vocht te compenseren. Meer talg is het tegenovergestelde van wat je wil bij een gemengde tot vette huid!

Ok, je bent mee. We hebben allemaal een dagcrème nodig. En nu?

Let’s be honest! Er zijn zoveel soorten crèmes te vinden. En je wilt uiteraard de juiste. Maar zie je door de bomen het bos nog? Of is het door het bos de bomen? You get the point! Ik dacht bij mezelf: je hoeft helemaal geen chemie of cosmetologie te om te weten of je de juiste crème gebruikt. Met de handige gratis gids die ik voor je maakte, ontdek je het helemaal zelf!

Liefs,

Keshia