Je bekijkt nu DOUBLE CLEANSING

DOUBLE CLEANSING

Als je een beetje into skincare bent, dan heb je er vast al eens van gehoord: double cleansing. Het is een must wil je je huid tot in de perfectie reinigen en langer jong houden… als je ’t juist aanpakt tenminste! Wat is het nu eigenlijk en hoe doe je het meteen goed? Dat ontdek je in deze blogpost!

DOUBLE CLEANSING, WAT IS DAT?

Double cleansing betekent eigenlijk ‘dubbel reinigen’ en dat is exact wat je doet: je reinigt je huid twee keer na elkaar. “Ja maar Keshia, ik heb amper tijd genoeg om het één keer te doen”, hoor ik je zeggen. No worries: je staat toch al aan je lavabo voor je eerste reiniging en dit duurt maar 30 seconden langer. Zeg nu zelf, wat is een half minuutje in ruil voor een stralende huid? Een extra pluspunt: je hoeft het enkel ’s avonds te doen! Zo kruip je met een schone huid in bed en kan ze zich ’s nachts optimaal herstellen.

HOE DOE JE HET? 

Dankzij dit stappenplan wordt double cleansing kinderspel:

  1. Breng een pompje van je  reinigingsolie (cleansing oil) aan op je nog droge huid. Masseer ze minstens 30 seconden in met kleine ronddraaiende bewegingen. Je zal zien dat de make-up op je huid loskomt en zich hecht aan de olie. Voeg wat water toe: de textuur wordt nu melkachtig en vloeibaar.
  2. De laatste stap van je eerste reinigingsbeurt: spoel je gezicht nu goed af met lauwwarm water. Je zou nu geen greintje make-up of SPF meer mogen zien of voelen. Hangt er toch nog aan je gezicht? Herhaal dan de eerste stap met olie nog een keer. Misschien droeg je veel (waterproof) make-up met een primer onder en een fixing spray? Dan is de kans het grootst dat je de oliereiniging nog eens moet herhalen.
  3. Op naar reinigingsfase nummer twee! Dep je gezicht, maar zorg ervoor dat het lichtjes vochtig blijft. Neem nu je gewoonlijke cleanser en reinig je huid zoals je het gewend bent.
  4. Spoel je huid opnieuw goed af en dep droog met een propere handdoek of tissue. Yes, een propere, liefst niet dezelfde die je daarnet al gebruikte. Vervolledig je routine met je toner, serum, oogcrème, dagcrème,… TADA! Nu ben je helemaal klaar om van je avond te genieten.

WAAROM WERKT HET ZO GOED? 

Je huid maakt talg aan. Je associeert het misschien in eerste instantie met puistjes, maar dit olie-achtige laagje is echt onmisbaar! Het houdt onze huid immers soepel en gehydrateerd. Maar, zoals altijd, is te veel nooit goed. Dan stapelt het zich op en verstopt het je poriën. Tegelijk blijven stofdeeltjes en bacteriën er ook heel makkelijk in plakken.

“Simpel,” denk je misschien, “dan reinig ik toch gewoon met water?” Good guess, maar helaas! Misschien herinner je je het nog uit de chemieles op school: olie en water mengen niet. Het water haalt het vuile talglaagje dus niet weg. Bovendien is water ook erg hard voor je huid, waardoor ze net gaat uitdrogen. Gebruik je daarbovenop nog eens sterk reinigende detergenten? Dan beschadig je je huid net nog meer. Dat willen we natuurlijk niet! En precies daarom gaan we zo mild mogelijk te werk met olie.

Draag je vaak waterproof make-up? Ook dan is olie je beste vriend. Die make-up is bestand tegen water en komt dus moeilijk los. De oliedeeltjes daarentegen breken de make-up af, hechten zich aan de partikels en spoel je eenvoudig weg. Hetzelfde geldt voor je SPF-bescherming en de filters in je zonnecrème.

OLIE BIJ EEN VETTE HUID, IS DAT WEL OKÉ?

Volmondig: ja! Als je gaat reinigen tenminste. Je milde gebruikelijke reiniger is vaak niet sterk genoeg om het teveel aan olie af te breken. Daardoor grijpen velen naar een sterkere reiniger die dan weer vaak uitdrogende ingrediënten bevat. Dat doet meer kwaad dan goed: je huid raakt haar natuurlijke beschermlaagje kwijt en maakt als tegenreactie nog meer talg (en dus olie) aan om je soepelheid en hydratatie te beschermen. 

Reinigen met een olie verwijdert de vuil- en make-upresten, zonder je natuurlijke barrière te vernielen.

EN WAT MET MICELLAIR WATER EN REINIGINGSDOEKJES? 

Heel kort: don’t use reinigingsdoekjes! Ze halen wel wat make-up weg, maar maken de resten niet volledig los. Je smeert je make-up eigenlijk meer uit, dan dat je je huid reinigt. Vaak bevatten ze ook uitdrogende alcohol en irriterende bewaarmiddelen om de doekjes vochtig te houden. Dat klinkt niet bepaald als een feestje voor je huid.

Micellair water kan wel een eerste stap zijn, maar mijn voorkeur gaat wel uit naar olie om je natuurlijke balans in stand te houden. 

Happy cleansing!

Liefs

Keshia

PS Meer weten over micellair water? Lees dan ook eens deze blog!

Een reactie achterlaten