Je bekijkt nu THE ABC OF EXFOLIATION

THE ABC OF EXFOLIATION

We laden serums en moisturizers met allerlei krachtige ingrediënten en exotische namen op onze huid. All for a healthy and glowing skin. Maar wat is nu de beste manier om een gezonde huidskleur en huidtextuur te verkrijgen? You guessed it right, exfoliation!

Een mooie gezonde huid is het resultaat van een juist scrub patroon. Ja, je las het goed, een JUIST scrub patroon. Het is heel makkelijk om te vaak te scrubben, of met het foute product voor jou huid te scrubben. Scrubben is ook belangrijk voor man en vrouw. Jong en minder jong! Vandaar dit ABC om je alvast op weg te helpen.

Wat is exfoliëren nu eigenlijk?

Het exfoliëren, of makkelijker gezegd, het scrubben van de huid, verwijderd dode huidcellen van de bovenste huidlaag. Elke 28 à 30 dagen vernieuwen onze huidcellen zich. Yep, dat is vaak! Als we ouder worden vertraagt dit proces zich zelfs naar om de 50 à 60 dagen. Een rijpere huid doet er dus twee keer zolang over om zich te vernieuwen! Door de verminderde aanmaak van huidcellen zal een rijpere huid zich dus moeilijker herstellen.

Waarom dan exfoliëren?

Vuil en vet vertragen de celvernieuwing. Door je huid 1 à 2 keer in de week te scrubben stimuleer je de aanmaak van nieuwe cellen. Onze huid moet zich voortdurend herstellen. Why not help a bit! Droge, dode, schilferige huidcellen gaan met alle hydratatie lopen van de dagcrème die je zo goed bedoeld aanbrengt. Je gezonde huidcellen die daaronder verstopt zitten krijgen met veel geluk nog een overschotje. Haal die dode huidcellen van je gezicht! Je nieuwe cellen zullen je dankbaar zijn, ze krijgen nu meer vocht en voeding waardoor ze veel beter hun werk kunnen doen.

Scrubben stimuleert ook je bloedsomloop! Gezonde cellen hebben zuurstof nodig om goed te werken, een betere bloedsomloop zorgt voor meer zuurstof! Helemaal wat we willen.

Bij een onzuivere huid is scrubben helemaal een must! Als je huid teveel talg aanmaakt én er zitten dode huidcellen op je huid, dan kan het teveel aan talg niet weg. Het kan zich ontpoppen (leek me de perfecte woordkeus) tot een puistje of een zwart puntje. De poriën vrij maken is een hele belangrijke stap in het zuiver maken van je huid.

Als mannen voor hun scheerbeurt scrubben halen ze de dode huidcellen weg, daardoor kunnen deze niet in de haarzakjes blijven zitten en ontstekingen veroorzaken. Extra voordeel: dode huidcellen worden voor een stukje mee ‘weggeschoren’. Deze blijven achter op je mesje, hierdoor is je mesje sneller bot. Een dag of 3 later opnieuw scrubben helpt dan weer te vermijden dat haartjes die terug doorkomen ingroeien. De goede bloedsomloop die je ook telkens stimuleert, zorgt voor gezondere haren en een mooiere baard. Gebruik je een baardolie dan helpt scrubben te vermijden dat de olie zich tussen de baard opstapelt op de huid, wat opnieuw voor ontstekingen kan zorgen. Keep them beards healthy!

Hoe ga je aan de slag?

Je kan dit met een korrelpeeling of een chemische peeling (don’t do this at home!) doen. Je zou ook een sponsje kunnen gebruiken, maar let er dan op dat je dit steeds goed en juist reinigt of dit zal een broedplaats worden voor bacteriën. Persoonlijk verkies ik deze methode niet. Het kost je meer tijd om het goed te doen. Het gebruiken van een product kan extra voordelen hebben. Een korrel peeling gaat echt de dode huidcellen van je gezicht af ‘schuren’. Een chemische peeling gaat de lijm achtige substantie die de dode huidcellen vast houd op de huid oplossen zodat deze kunnen lossen en zo makkelijk verwijderd kunnen worden

Last but not least

BELANGERIJK: Don’t over do it. Scrub niet meer dan 2 keer per week. Je huidbarrière zou beschadigd kunnen geraken en je zou een gevoelige en droge huid kunnen krijgen. Gebruik nooit een lichaamsscrub voor je gezicht, deze korrels zijn veel te groot. Vermijd de huid rond je ogen, die is namelijk veel dunner. Kies een scrub aangepast aan je huidtype.

Weet je niet welke goed voor je is of wel huidtype je hebt. Boek online je ‘kennismakingsverzorging’ en we zoeken het samen uit.

Tot de volgende!