Je bekijkt nu Micellair water: time saver of zever in een flesje?

Micellair water: time saver of zever in een flesje?

Reinigen zonder dat je veel moeite hoeft te doen: het klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Ik durf er mijn hand om te verwedden dat jij als drukbezette vrouw ook ooit een flesje miraculeus micellair water hebt gekocht, am I right? Maar wat doet deze Franse uitvinding eigenlijk? En nog belangrijker: doet het wel wat het moet doen?

Waarom zou je reinigen?

First things first: waarom zou je reinigen? Misschien draag jij helemaal niet vaak make-up en denk je: “Ik heb geen gezichtsreiniger nodig!” Toch wel! Je reinigt je huid niet alleen om make-upresten te verwijderen, maar ook om vuil van je gezicht te krijgen. Denk maar aan luchtvervuiling, uitlaatgassen en… elke keer dat je met je handen aan je gezicht zit (I kid you not!). 

Wil jij ’s avonds in bed kruipen, wetende dat die bacteriën nog aan je gezicht hangen? Natuurlijk niet! Je begrijpt het al: je moet je gezicht reinigen als je een gezonde huid wil.

Waaruit bestaat micellair water?

Je staat er misschien niet bij stil, maar je gezicht alleen met water reinigen is niet voldoende. Probeerde je ooit al eens water en olie te mengen? Dan heb je vast al gemerkt dat dat niet lukt. Het is dan ook geen verrassing dat je de talg (het vet) van je huid er niet af kan spoelen met water. 

Voor een grondige reiniging heb je daarom een product nodig met een surfactant, oftewel een oppervlakte-actieve stof of detergent. Wanneer je voldoende surfactanten toevoegt aan water, krijg je clusters die we micellen noemen. Do you see where we are going?

Even een flashback naar de les chemie (sorry not sorry).  Zo’n surfactant bestaat uit twee delen: een hydrofiel kopje en een lipofiel staartje. Hydrofiel wil zeggen dat het zich aangetrokken voelt tot water. ‘Hydro’ is afgeleid van het Griekse woord voor water en ‘fiel’ van ‘houden van’.  Lipofiel, afgeleid van het Griekse woord voor ‘vet’,  betekent dat het staartje zich aangetrokken voelt tot olie. De kopjes en staartjes zijn met andere woorden elkaars tegenpolen. Je kan het je visueel voorstellen als bolletjes waarbij de hydrofiele kopjes aan de buitenkant zitten en de lipofiele staartjes aan de binnenkant. 

Is micellair water voldoende als reiniging?

“Top!” denk je nu, “Gewoon wat wonderwater op een watje doen, over mijn gezicht wrijven en klaar!” Sorry to burst your bubble, maar dat klopt niet. 

Micellen kunnen dankzij hun lipofiele staartje inderdaad vet aantrekken, maar dan hangen én de micel én het vet met de vuildeeltjes nog altijd aan je gezicht natuurlijk. Die moet je eraf spoelen met water. 

Doe je dat niet? Dan kunnen ze je huid irriteren. Voor reinigende stoffen bestaat er geen verschil tussen de natuurlijke vetten in je huid, overtollig talg of vuil. Ze halen gewoonweg alles weg. Daardoor kan je huidbarrière beschadigd raken en dat wil je uiteraard niet. Is dat toch het geval? Dan heb je een aangepaste, tijdelijke reinigingsmethode nodig.

Wat moet ik dan gebruiken om mijn gezicht snel te reinigen?

No worries, je gezicht op de juiste manier reinigen vraagt ook echt geen zeeën van tijd! It’s all about the tricks:

  1. Zoek eerst en vooral een juist product. Ik kan niet genoeg benadrukken hoeveel schade fout reinigen aan je huid kan berokkenen! Twijfel je? Maak gerust een afspraak of stel me je vraag per mail.
  2. Zoek een makkelijke manier om je skincare-routine vol te houden. Douche je ’s avonds? Neem je reiniger gewoon mee in de douche! Duurt maar een minuutje terwijl je verder uit volle borst karaoke kunt staan zingen! Heb je ’s ochtends al gedoucht? Reinig je gezicht dan voor je in de zetel ploft. We weten allemaal dat je er nadien écht geen zin meer in hebt en gewoon in je bed wil kruipen. 

Mijn favorietjes:

Heb je eerder een droge huid? Ga dan voor de Essential Milk.

Voelt je huid droog aan en wil je graag ook dan is Comfort & Youthfulness Cleansing Milk je best friend. 

Glimt je huid eerder? Dan ben je goed met de Balancing Gel voor gemengde en vette huid. 

Last van onzuiverheden? Dan neem je best de Purexpert Mattifying Foam.

XOXO

Keshia

Een reactie achterlaten