Je bekijkt nu Eerste hulp bij een boze huid

Eerste hulp bij een boze huid

“Je huid is duidelijk wat boos”, zeg ik weleens tegen mijn klanten. Soms zijn ze net zo verwonderd als jij nu. En soms gaat er een belletje rinkelen wanneer ze in de spiegel kijken.

We weten allemaal ongeveer wel hoe een ‘gezonde’ huid eruitziet. En nee, die is niet porieloos of puistjesvrij! Een gezonde huid is rustig, heeft een gezonde gloed, is niet opvallend rood en ontstoken en voelt niet droog of geïrriteerd. 

Gaat de vraag “wat is er toch met m’n huid aan de hand?” weleens door je hoofd? Dan is dat een duidelijk teken. Je huid doet lastig en wil jou duidelijk maken: “Het gaat niet goed met mij!” Vergelijk het met een lastige kleuter die zit te mokken tot je hem of haar geeft wat hij of zij wilt. “Zorg voor mij!” dat is wat je huid vraagt.

Je huid is uit balans

Je huid is boos omdat ze uit balans is. En dat kan verschillende oorzaken hebben. Te sterke gezichtsreinigers met veel sulfaten en/of alcohol bijvoorbeeld. Die drogen je huid uit en gaan haar irriteren. Je neemt de vetten van je huid af, wat net het laagje is dat je huid soepel houdt. Daardoor begint je huid te trekken en lastig te voelen na het douchen of het reinigen met te heet water en creëer je eigenlijk onzichtbare barstjes in je huid.

Door die barstjes is je huid veel toegankelijker voor externe factoren zoals zon, pollutie en bacteriën en verdampt het vocht in je huid veel sneller. Je huid gaat ontsteken. Als ‘redmiddel’ maakt ze dan extra talg aan, om dat vetlaagje weer te herstellen. Daardoor begint je droge, gevoelige en ontstoken huid te glimmen. En wat denk jij? “Oei, we moeten sterker reinigen!” En je begrijpt het al: je komt in een vicieuze cirkel terecht. Sterker reinigen is niet de oplossing.

Je huidbarrière is prioriteit nummer 1

 I know, die puistjes en dat glimmen zijn echt niet leuk. Hoe groot de verleiding ook is om sterker te reinigen en nog meer uit te drogen, het allerbelangrijkste is dat je eerst je huidbarrière herstelt.

 Die kan je vergelijken met een muur. Een goede, stevige muur bestaat uit bakstenen en cement. De bakstenen zijn je cellen, het cement zijn ceramiden. Ceramiden zijn vetten en worden in je lichaam aangemaakt door niacinamide, ook wel bekend als vitamine B3. Kijk maar eens op je skincarelabels: de kans is groot dat er niacinamide in zit. Om je huidbarrière te herstellen, moeten we het cement aanvullen en versterken. Pas zodra je huid rustiger is, kunnen we met de onzuiverheden aan de slag.

Mijn favorieten voor het aanvullen van vocht en het herstellen van je huidbarrière:

O2 day cream – Als je huid normaal-droog is

So delicate serum – Ook als je huid droog en gevoelig is

Purexpert Oil Free Cream – Als je huid vetter is met veel onzuiverheden

 Liefs Keshia