Je bekijkt nu Hyaluronzuur, de vochtkampioen of toch niet?

Hyaluronzuur, de vochtkampioen of toch niet?

Over hyaluronzuur doen heel wat verhalen de ronde: volgens de cosmeticawereld is het hét anti-ageingmiddel dat niet in jouw skincare mag ontbreken. Wat is het eigenlijk? Hoe werkt het en is het echt zo’n wondermiddel? Keshia to the rescue! First things first: wat is hyaluronzuur? 

Het woordje ‘zuur’ in een ingrediënt kan wat scary lijken, maar no worries: hyaluronzuur werkt niet exfoliërend of celvernieuwend zoals andere zuren zoals salicylzuur of glycolzuur. Je zal er dus niet van vervellen of zo. De enige reden waarom hyaluron een zuur wordt genoemd, is omdat het een zure pH-waarde heeft.

Hyaluronzuur is een humectant in het Engels, of een bevochtiger in het Nederlands. Je hoort het woordje ‘vocht’ al! En inderdaad: hyaluronzuur kan helpen bij een vochttekort of een gedehydrateerde huid. HA (=hyaluronic acid, = hyaluronzuur) trekt eigenlijk water aan zoals een magneet. Het geeft dus geen voeding (olie/talg) aan je huid, niet verwarren!

De bevochtiger van je huid

Hyaluronzuur is een GLY-COS-AMINO-GLY-CAAN ofwel in normale mensentaal een suiker-koolhydraatketen. We hebben het van nature in ons lichaam en onze huid zitten en het haalt zijn vocht uit je voeding, je bloedtoevoer en het water dat je drinkt. Ongeveer 50% van al het hyaluronzuur in ons lichaam vinden we terug in de dermis. Dat is onze tweede huidlaag. Hyaluronzuur is één van de drie bouwstenen van die huidlaag. Daar zitten ook onze collageen- en elastinevezels. Die hebben graag heel veel vocht. Samen vormen ze de ‘matras’ van je huid: zij zorgen ervoor dat je huid stevig is. 

Klinkt goed toch? Kunnen we niet genoeg van hebben! Naarmate we ouder worden zakt de hoeveelheid hyaluron in onze huid en wordt onze huid ook minder stevig. Flesje hyaluronzuur dan maar? 

Dat is ook exact wat de cosmeticawereld dacht! Maar klopt dat nu eigenlijk wel dat hyaluronzuur huidveroudering tegengaat? En kan het wel in je huidverzorging verwerkt zitten?

 Sodium hyaluronate: is dat ook hyaluronzuur?

Het is je misschien al opgevallen. Je wil mooi oud worden dus je neemt een product dat claimt hyaluronzuur te bevatten. Je draait het flesje om en kijkt naar de ingrediëntenlijst. Nergens valt de benaming ‘hyaluronzuur’ te bespeuren. Wat je wel ziet staan is ‘sodium hyaluronate’. Is dat dan ook goed?

Zuiver hyaluronzuur wordt nauwelijks gebruikt in skincareproducten, maar wel in fillers omdat het eerder dik is en plumping werkt. Als ze zuiver hyaluronzuur in je skincare zouden steken, zou het weinig nut hebben: de molecule is zo groot dat het niet goed kan inwerken en enkel in de bovenste huidlaag zou werken, bij de dode huidcellen dus. Niet echt nuttig, he?

Sodium hyaluronate of natriumhyaluronaat daarentegen is een negatief geladen molecule die werkt in de celcommunicatie. Het is dan wel kleiner in moleculaire grootte, het is niet gewoon een kleinere molecule van hyaluronzuur. Het is een zoutderivaat, zoals een kleine zus. Daardoor werkt het anders en raakt het dus makkelijker tot in de tweede huidlaag. 

 Andere benamingen die je op je flesje kan tegenkomen zijn:

  • hydrolyzed sodium hyaluronate 
  • hydrolyzed hyaluronic acid 
  • sodium hyaluronate crosspolymer 
  • sodium acetylated hyaluronate

De verschillen zitten in de bewerking en de moleculaire grootte. Daarom staat er op je flesje vaak ook: multi moleculair hyaluronzuur. Meerdere moleculaire groottes in je product terugvinden kan zeker interessant zijn!

Toch niet zo onschuldig?

We weten al dat huideigen hyaluronzuur zijn vocht uit voeding en dergelijke haalt, maar waar haalt sodium hyaluronate dan zijn vocht om aan te binden? Wel, het scenario kan twee kanten uit. Daarom is deze info zo belangrijk! Ofwel bindt sodium hyaluronate zich aan vocht in de omgeving zoals de luchtvochtigheid, een natte toner op je huid en een dag- en/of nachtcrème op waterbasis. Ideaal!

Maar… vindt het geen vocht in de omgeving? Dan gaat het vocht uit de diepere huidlagen trekken en zich daaraan binden. Anders gezegd: sodium hyaluronate gaat in dat geval je huid net uitdrogen in plaats van vocht geven! And that’s a big no no! Die uitdroging, dat is wat ervoor zorgt dat je huid veroudert.

Tips voor een healthy, moisturized skin

Hier in België zit de luchtvochtigheid gelukkig best goed. Zit je veel binnen, zeker nu in de herfst en de winter? Dan kan een luchtbevochtiger een oplossing zijn. Dat is uiteraard niet alleen maar interessant voor je skincare.

Wil je niets aan het toeval overlaten en uitdroging zoveel mogelijk voorkomen? Let dan op de volgorde waarin je je huidverzorgingsproducten aanbrengt: doe eerst een natte toner, dan het sodium hyaluronate en sluit dan af met een crème bovenopSeal in the moisturebabe.

Mijn eerste hyaluronzuur-topper is de Hyaluronic force. Dat is een serum met twee vormen hyaluronzuur. Het bevat ook glycerol en pentyleenglycol, wat ook goede vochtinbrengers zijn. 

Ook de dagcrèmes Hydracure Normal-Dry Skin en Normal-Combination Skin bevatten twee vormen hyaluronzuur in combinatie met ingrediënten als melkzuur om het vocht te herstellen in je huid. 

 Winter is here! Stay hydrated! 

 Liefs Keshia

Een reactie achterlaten