Je bekijkt nu SKIN TEXTURE

SKIN TEXTURE

Je kent dat gevoel wel, je gaat met je hand over je gezicht en het voelt niet zo glad als je zou willen. Je kijkt in de spiegel en je huid lijkt niet egaal te zijn. Wat je opmerkt is je huidtextuur, het gevoel en het zicht van je bovenste huidlaag. Wat kan onze huidtextuur zoal beïnvloeden en kunnen we er iets aan doen?

Ik wil een perfecte huidtextuur

Wel, dan ga ik nu al je bubbel doorbreken, want die bestaat niet. Een egale huid zonder enige oneffenheid is onrealistisch. DON’T BELIEVE THE INTERNET!! “Moet ik dan maar niets doen?” , hoor ik je denken? Niets doen is geen optie, zeker niet voor de gezondheid van je huid. Als je een gezonde huid wil, moet je iets met je huid aanvangen. Maar het is belangrijk ‘the perfect picture’ uit je hoofd te zetten. Streef naar een gezonde huid, geen perfect egale, bobbeltjes vrije huid, zonder zichtbare poriën.

Waarom is mijn huidtextuur niet zo glad?

We gaan eerst eens kijken naar de opbouw van je huid. Je huid maakt om de 20-tal dagen nieuwe huidcellen aan. Waar gaan de oude heen? Die stapelen zich op als buitenste laagje en deze vallen stukje per stukje van je huid af. Misschien heb je ooit wel eens gemerkt dat wanneer je een zwarte t-shirt of broek aanhad en je deze uitrekt en de binnenkant bekijkt, je allemaal witte ‘velletjes’ ziet? Dode huidcellen dus. Je hoeft niet gestudeerd te hebben om te begrijpen dat iets levends er mooi uitziet en iets doods er niet mooi uitziet (denk maar aan die kamerplant die je telkens vergeet water te geven). Te veel van deze ‘opstapeling’ aan dode huidcellen geeft niet alleen een grauwe, futloze look, maar voelt ook helemaal niet glad aan. Op sommige plaatsen vallen de dode huidcellen ook moeilijk af. Denk maar aan je neusplooi, tussen je wenkbrauwen en je haarlijn.

Kan het kwaad?

Misschien vind je een doffe look helemaal niet erg (wat ik betwijfel) en denk je “het is toch een natuurlijk proces, het zal wel vanzelf gaan”. Klopt, jouw leven is niet in gevaar als je niets doet aan die huidtextuur, maar ik denk wel dat je je net wat beter in je vel gaat voelen, je zelfvertrouwen gaat boosten en er langer jong gaat blijven uitzien als je het wel doet. Zijn leuke vooruitzichten toch?

Meer motivatie nodig? OK, daar kan ik voor zorgen! Stel, je hebt een gemengde of een vette huid en je poriën maken meer talg aan – al dan niet plaatselijk – deze talg komt naar buiten. Dan kunnen wij aan de slag en deze verwijderen met een reinigingsproduct. Maar als je poriën zijn afgesloten met dode huidcellen, kan het teveel aan talg dan nog weg? Wat gebeurt er met het teveel aan talg? Ik denk dat jullie wel weten waarheen dit gaat. Als je vaak last hebt van bobbeltjes, witte puntjes en puistjes kan je talg niet goed weg. Is de dode huidcellen weghalen voldoende voor het aanpakken van puistjes? Dat zou wat kort door de bocht zijn, maar wel staat vast dat zònder het verwijderen van dode huidcellen je puistjes niet opgelost gaan geraken.

“Geen last van”, denk je misschien, “ik heb een droge huid en zelden puistjes”. Nee hoor, ook jij zal moeten werken aan die huidtextuur. Je huid is droog, je wilt graag iets aan dat trekkerige gevoel doen, dus je smeert een dagcrème en misschien zelfs een serum. Als je veel dode (lees droge, want er zit niks leven meer in) huidcellen op je huid hebt zitten, gaan die met alle voeding van je crèmes lopen, ze nemen alles op en laten niets over voor je gezonde cellen die smeken om vocht en voeding. Zo raak je nooit van je droge huid af.

Overtuigd! Wat nu?

Het antwoord is scrubben!!! 1 keer in de week is meestal voldoende. Hele gevoelige huidjes zouden om de twee weken aan de slag kunnen gaan met een hele zachte scrub. Heb je een gemengde of vette huid mag je een iets stevigere korrel gebruiken. Heb je heel veel acné en ontstekingen willen we met fruitzuren aan de slag gaan zonder echt een korrel te gebruiken (we willen de bacteriën niet verspreiden door alles met een korrel open te halen). Weet je niet welke peeling? Vraag het me gewoon. Let’s get that glowing skin!!

Tot de volgende!

Een reactie achterlaten