Je bekijkt nu De zon in een flesje

De zon in een flesje

Alles wat je moet weten over zelfbruiner

De zon in een flesje, what’s not to like, toch?!

Bruinen zonder zon of zelfbruiner werd de laatste jaren alsmaar populairder. Meer en meer mensen wagen zich aan een self-tanner of een spray tan.

Maar hoe werkt dat nu eigenlijk, zo’n zelfbruiner? Is het gezond voor je huid? Hoe kies je de juiste producten? En hoe krijg je een streeploos resultaat?

Keshia to the rescue!

Hoe werkt een zelfbruiner? 

Een zelfbruiner bevat bijna altijd het stofje DHA (dihydroxyaceton). Dat wordt gewonnen uit suikerbieten of suikerriet. Hoe donkerder de kleur van je zelfbruiner, des te groter de concentratie DHA erin. Zodra je de zelfbruiner opsmeert of sprayt, hecht DHA zich aan je dode huidcellen en krijg je een bruine kleur. Maar wanneer je je wast, verdwijnen die dode huidcellen beetje bij beetje. Waardoor ook je kleurtje wasbeurt na wasbeurt meer vervaagt. Gebruik je een scrub? Dan zie je dat bruine tintje nog sneller verdwijnen.

Kleurtje kiezen 

Er mooi bruin uitzien is bijna een schoonheidsideaal. Liefst zouden we er elke dag uitzien alsof we net van vakantie terugkomen. Toch raad ik je aan om een ‘light’ of ‘medium’ kleurtje uit te kiezen als je een lichte huid hebt. Heb je al een tint van nature? Dan kan je voor ‘dark’ gaan. ‘Light’, ‘medium’ en ‘dark’ zijn de meestgebruikte benamingen die je op een busje zelfbruiner zal zien staan.

Je kan trouwens niet kiezen voor DHA met een bepaalde kleurtoon. Onder meer je huidskleur, de verdeling van de dode huidschilfers en de zuurgraad van je huid bepalen de finale kleur van je bruining.

Wist je dat de kleur ook intenser wordt naarmate je het product langer laat zitten? Ga de eerste keer dan ook liefst voor een kortere inwerktijd zodat je gewoon wordt aan zelfbruinen (en je niet oranje door het leven hoeft te gaan…).

Je hebt ook zelfbruinende bodylotions die je geleidelijk bruiner maken. Heb je enkele dagen na elkaar wat opgesmeerd? Dan geef je je huid best een paar dagen rust.  Sommige mensen krijgen een geïrriteerde huid als ze producten met DHA te lang aan een stuk door gebruiken. Be careful dus, een bruine huid die jeukt en vol rode bultjes staat, wil je niet.

Ondertussen zijn er ook steeds meer zelfbruiners die naast of in plaats van DHA de stof erythrulose bevatten. Ze komt van nature voor in frambozen en werkt eigenlijk hetzelfde als DHA. Het duurt alleen iets langer voor je huid een kleurtje krijgt. En het ziet er ook net iets anders uit. DHA zorgt voor een bruine kleur met een geeloranje ondertoon, terwijl erythrulose een meer rode ondertoon geeft. Dat is de reden waarom er vaak een combinatie van beide stoffen wordt gebruikt.

Het ruikt zo vies! 

Dat geurtje dat je ruikt bij het smeren? It’s not you, it’s the self-tanner! Zelfbruiners hebben een typische geur. Dat komt door de reactie die optreedt wanneer DHA zich hecht aan je dode huidcellen: de eiwitten in je dode huidcellen gaan oxideren. De meeste merken voegen een welriekend geurtje toe om dat te verdoezelen. Al zal je ‘t hoogstwaarschijnlijk altijd wel een beetje ruiken terwijl je zelfbruiner inwerkt.

Aandachtspuntjes

DHA is op zich een veilig ingrediënt om te gebruiken. Maar uit onderzoeken naar het stofje blijkt dat het de aanmaak van vrije radicalen stimuleert in de eerste 24 uur.

Vrije radicalen worden onder andere aangemaakt door invloed van de zon, pollutie, blauw licht … Een teveel aan vrije radicalen in onze huid kan onze cellen aantasten.

We willen dan wel een veilig bruin kleurtje, celbeschadiging daarentegen willen we niet!

Hoe pak je een teveel aan vrije radicalen aan? Door antioxidanten!

Mijn suggestie is om voor en na het aanbrengen van je zelfbruiner een scrub en bodylotion met antioxidanten te gebruiken.

Nog een cruciaal punt: besef dat jouw bruine kleurtje géén bescherming biedt tegen de zon! Je moet je nog steeds insmeren met een UV-beschermer. Je weet wat ze zeggen: een gewaarschuwde vrouw is er twee waard!

Hoe kies je het juiste product? 

Ben je gevoelig voor parfum? Kies dan een product dat geen parfum bevat. Je ruikt het DHA-geurtje ietsje meer maar je voorkomt irritatie. Vermijd producten met een hoge concentratie uitdrogende alcohol. Die herken je aan de namen ‘alcohol denat’ of gewoon ‘alcohol’. Uitdroging is a no no. Vind je een zelfbruiner met extra antioxidanten? Dat is mooi meegenomen! Al kan je ze voor of na je zelfbruiner nog aanbrengen met een gezichts- en/of lichaamscrème.

Tips voor een vlekkeloos resultaat

  1. Strepen zijn je grootste nachtmerrie als het over zelfbruiner gaat. Je wil er uiteraard mooi natuurlijk bruin uitzien! Kies altijd voor een product waarin kleurstoffen (guide color) zitten. Dan zie je goed of je het product egaal over je huid hebt verdeeld. Het kleurtje was je er nadien weer af. De kleurstoffen geven wel af op kleding en beddengoed. Maar ze gaan er gelukkig vrij gemakkelijk uit in de was.

  2. Zeep kan de pH-waarde van je huid aantasten. Was je daarom niet met zeep voor je de zelfbruiner aanbrengt. Was je grondig de dag voordien. Spoel je de dag zelf gewoon af met water en droog je goed af. En scrubben en waxen of scheren? Dat doe je best ook 1 of 2 dagen op voorhand.

  3. Minerale zonnefilters en glycolzuur kunnen het je ook lastig maken. Ik raad je aan om die niet op de dag zelf te gebruiken.

  4. Scrub je huid enkele dagen van tevoren met een scrub met antioxidanten of een scrubhandschoen. Neem goed je ellebogen, knieën, voeten en enkels mee. Daar is de hoornlaag (de laag met dode huidcellen) altijd wat dikker.

  5. Gebruik een bodylotion met antioxidanten, maar niet vlak voor het zelfbruinen.

  6. Gebruik een zelfbruiner-handschoen, zo vermijd je vlekken op je handen en nagels.

  7. Blijf ook de dagen nadien goed hydrateren, zo heb je veel langer plezier van je kleurtje!

  8. Begint het na een weekje te vervagen? Dan scrub je je kleurtje er gewoon weer af. Vergeet ook daarna geen antioxidanten aan te brengen.

Wil jij ook veilig gebruind en zonder strepen de zomer beleven?

Pas de tips toe en laat me je resultaat zien!

Happy tanning!

Liefs Keshia

PS Remember: zelfbruiner is géén zonnebescherming. Nog een geweldige UV-beschermer nodig? Je vindt mijn favoriet op de webshop.