Je bekijkt nu Hormonen en je huid

Hormonen en je huid

Je hebt jezelf misschien al eens afgevraagd hoe het komt dat je huidtoestand geen constante is. De ene week heb je amper puistjes en een week later kunnen er weer enkelen de kop opsteken. Het ene moment heb je voldoende vocht in je huid en het volgende moment ben je hier wat van kwijt. Hoe komt het dat onze huid zo schommelt? Hormonen!

Wat zijn hormonen en waar komen ze vandaan?

Hormonen zijn stofjes die het lichaam aanmaakt om allerlei lichaamsfuncties te regelen. Denk maar aan je bloeddruk, je angsten, je groei. Als we even op vlak van je huid gaan kijken, hebben hormonen invloed op de doorbloeding, de conditie, de pigmentatie, de talgproductie en zelfs ze dikte van je huid. Je kan stellen dat hormonen invloed hebben op zowat alles.

Hormonen en acne

Acne kan veel oorzaken hebben maar is in veel gevallen een hormonale aandoening. Aangezien deze hormonen instaan voor de groei en ontwikkeling van onze talgklieren. Tijdens onze puberteit zijn deze talgklieren volgroeid en kunnen we last krijgen van acne.

De grote boosdoener hier is testosteron. Ook al is testosteron een mannelijk hormoon, toch discrimineert hij niet en verhoogt tijdens de pubertijd bij zowel meisjes als jongens. Testosteron is een heel belangrijk hormoon, maar wel vaak een oorzaak van acne. Maar liefst 70% van de pubers krijgt last van een onzuivere huid. Vaak verbetert acne na de puberteit. Toch heeft 40% van alle volwassenen af en toe last van acne. Misschien verrassend maar hiervan is 75% vrouw. Hoe komt dat?

Bij mannen stabiliseren de hormonen zich in de loop van de jaren, bij vrouwen blijven ze schommelen. Vrouwen zijn dus gevoeliger aan hormonale acne, dit omwille van een aantal factoren.

3 oorzaken van hormonale schommelingen

Je menstruatiecyclus. Meestal duurt deze 28 dagen. De eerste helft van de maand is het vrouwelijke hormoon Oestrogeen dominant. In de tweede helft neemt progesteron de overhand, hierdoor verhoogt de talgproductie. Kort voor het bloeden begint zijn zowel oestrogeen als progesteron tot hun laagste niveau gezakt, waardoor het anders laag aanwezige, testosteron de overhand krijgt. Nog een hogere talgproductie! Premenstruele acne doet zich dus ongeveer een weekje voor de menstruatie voor.

Je zwangerschap. Tijdens een zwangerschap zijn er grote hormoonschommelingen waarbij meer mannelijk hormoon wordt aangemaakt. Je hormoonspiegel is het hoogst tijdens het eerste trimester.

Je menopauze. Tijdens deze periode worden er steeds kleinere hoeveelheden van de hormonen oestrogeen en progesteron geproduceerd. Dit kan de oorzaak zijn van opvliegers, onregelmatige menstruatie en huidproblemen. Er wordt minder vocht vastgehouden en de huid vernieuwt zich trager. Je huid kan hierdoor dunner en minder elastisch worden. Vaak ook droger en gevoeliger.

Waarom is dit nu belangrijk?

Weten wat er gaande is in je huid helpt te begrijpen waarom ‘Photoshop’-skin onrealistisch is. We hebben veel in de hand, maar niet alles. Wat kan je wel doen? Je gezicht goed reinigen zodat bacteriën zich niet kunnen mengen met de talg en ontstekingen kunnen veroorzaken. Scrubben zal dan weer helpen bij het verwijderen van dode huidcellen waardoor talg niet komt vast te zitten in je poriën. Vette en suikerrijke voeding stimuleren de aanmaak van het hormoon insuline, opnieuw een hormoon dat instaat voor de aanmaak van talg. Er is nooit een rechte lijn naar clean skin, maar de aanhouder wint!