Je bekijkt nu CERAMIDES

CERAMIDES

Iedereen weet wat huidcellen zijn, right? Maar onze huid bestaat uit meerdere elementen. Zonder deze superhero’s staan onze huidcellen maar zwak, I’m talking about Ceramides. Misschien heb je er nog nooit over gehoord maar je hebt ze zeker wel. Wat zijn ze, wat doen ze, hoe zorgen we dat we er voldoende hebben en wat gebeurt er als we er te weinig hebben? Well, keep on reading.

Get Productive!-93.png

Onze huidbarrière is zoals een muur, waarbij de cellen onze bakstenen zijn, en ceramides het cement. Hoe sterker de muur, hoe beter je huid beschermd is.

Wat zijn ze?

Als je de huidcel voor je ziet als een baksteen, en de vele huidcellen als een muur van bakstenen, dan stel je jezelf de vraag: ‘Wat houdt deze bakstenen samen?’. Ceramides! Ze zijn als het ware het ‘cement’ tussen onze cellen. Je kan ze zien als een beschermende laag rond en tussen onze cellen. Zonder hen zouden onze cellen letterlijk uit elkaar vallen! We hebben ze dus in onze huid zitten en kunnen ze ‘huideigen’ stoffen noemen. Het is altijd een voordeel wanneer een stof huideigen is. De kans op ‘het niet kunnen verdragen’ is veel kleiner! Maar, denk je misschien, als we ze al hebben dan is het toch goed?

Wat doen ze?

Zoals ik aanhaalde beschermen ze de cellen. Maar een stevige muur van cellen en ceramides doet veel meer. Deze stevige muur vermijdt dat invloeden van buitenaf de huid kunnen doordringen. Denk aan de vrije radicalen en de UV stralen, maar ook de pollutie en bacteriën. Als de muur gaatjes vertoont, dan kunnen deze boosdoeners wèl dieper de huid in en schade gaan aanrichten bij je collageen- en elastinevezels. Vocht in je huid krijgt op deze manier ook de kans om te ontsnappen. You get the point! Je wil een stevige muur!

Maar we hebben ze toch al?

We worden allemaal met een mooie, stevige muur geboren maar, je voelt de bui al hangen, wanneer we ouder worden verliezen we ceramides. Tegen de leeftijd van 30 jaar ben je 40% kwijt en tegen de leeftijd van 40 jaar ben je 60% kwijt. Ceramides zijn eigenlijk ‘vetten’, te sterk reinigen bij onzuiverheden kan deze teveel weghalen waardoor de huidbarrière weer kwetsbaarder wordt en acné kan ontstaan.

Get Productive!-8.jpg

“We worden allemaal met een mooie, stevige muur geboren maar, je voelt de bui al hangen, wanneer we ouder worden verliezen we ceramides. Tegen de leeftijd van 30 jaar ben je 40% kwijt en tegen de leeftijd van 40 jaar ben je 60% kwijt.”

Wat als we er te weinig hebben?

Wanneer onze huidbarrière beschadigd is kan het vocht in onze huid ‘verdampen’. Wanneer dat gebeurt functioneren onze cellen niet goed en krijgen we een grauwe, droge huid. Elke huid heeft ceramides nodig, ongeacht je huidtype! Zo blijft het water in je huid en zijn je cellen ‘plump’, vertoon je minder fijne lijntjes en creëer je de ‘glow’ waar we zo van houden. Toevoegen aan je skincare dus! Ceramides werken geweldig goed samen met andere ingrediënten, hierdoor kunnen ze in allerlei soorten dagcrèmes worden verwerkt.

Heb je last van een verstoorde huidbarrière? Dan kan het helpen deze toe te voegen door middel van je dagcrème. Het is zoooo belangrijk de juiste skincare te kiezen. Zie je door het bos de bomen niet, kom dan gerust eens langs met al je vragen.

Tot de volgende!