Je bekijkt nu Alles wat je moet weten over acne en antibiotica

Alles wat je moet weten over acne en antibiotica

Heb je ernstige acne? Dan is de kans groot dat je dermatoloog of huisarts eens antibiotica voorschreef. Is dat de beste oplossing? Welke voor- en nadelen zijn er? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten om een geïnformeerde beslissing te maken!

Antibiotica in een notendop

First things first, wat zijn antibiotica en wat doen ze precies bij acne? Wel, het is een geneesmiddel dat je nooit zomaar in de apotheker kan kopen. Je hebt er een voorschrift van je arts of dermatoloog voor nodig. Het doodt de bacteriën en remt de verdere bacteriegroei af. Misschien wist je ’t niet maar één van de belangrijkste elementen die acne doen ontstaan is de aanwezigheid van de bacterie Cutibacterium acnes. Dan klinkt antibiotica plots als de ideale oplossing, toch? Maar is dat wel zo? Let me explain

Snelle, kortetermijnoplossing

 Je zou ervan versteld staan hoe snel artsen antibiotica voorschrijven voor een patiënt met acne. En dat valt deels te begrijpen: hoe langer je ernstige acne niet behandelt, hoe groter de kans op littekens. Dat wil je arts natuurlijk zoveel mogelijk vermijden. Hij kijkt dan ook altijd na hoe ernstig de acne precies is en of er bacterievorming is.

Je acne behandelen met enkel een antibioticum is geen goed plan. Het pakt de acne niet op lange termijn aan. Daarom vult je dokter de behandeling eventueel aan met een crème of gel met benzolperoxide en/of lokale retinoïden (vitamine A) zoals adapaleen of tretinoïne (retinolzuur). Dat klinkt nog altijd niet onheilspellend he? Toch is het altijd een beetje opletten geblazen.

De minder leuke kant van antibiotica

Vergeet niet dat antibiotica geneesmiddelen zijn en dat die – zoals altijd – bijwerkingen hebben. Artsen weten dat natuurlijk en stellen daarom vaak het antibioticum met de minste bijwerkingen voor: doxycycline. Je huid kan tijdens deze behandeling wel gevoelig worden voor licht. Gebruik daarom altijd een uv-bescherming (ook wanneer je geen acne hebt trouwens!).
Andere antibiotica zijn tetracycline, clindamycine en erytromycine. Die hebben andere bijwerkingen zoals een droge huid, jeuk en rode vlekken. 

Een ander nadeel? Je lichaam kan resistent worden tegen het antibioticum, waardoor het niet meer werkt. Precies daarom mag je het nooit langer dan 3 maanden gebruiken. Om ervoor te zorgen dat je acne langer onder controle blijft, mag je nog wel langer doorgaan met benzolperoxide, tretinoïne of adalpeen.

Werkt antibiotica altijd?

Antibiotica hebben dus duidelijk voor- en nadelen. Maar werken ze altijd? Normaal gezien zie je de effecten van je antibioticum op je huid al na vier tot zes weken. Zie je toch geen resultaat? Dan overleg je best met je dokter of het zin heeft om de behandeling verder te zetten of niet.

Het is ook belangrijk dat je weet dat antibiotica ook niet op alle vormen van acne werken. Dat komt omdat acne heel veel verschillende oorzaken en bepalende factoren heeft: een verhoogde talgproductie, dode huidcellen die niet vanzelf afschilferen, het talgklierkanaal dat verstopt is, hormonale schommelingen, erfelijkheid, voeding, levensstijl, andere medicatie, noem maar op.

Ik zei het daarnet al: antibiotica zijn geen langetermijnoplossing. Stop je met smeren of slikken? Dan bestaat de kans dat de klachten (gedeeltelijk) terugkomen.

Welke alternatieven voor antibiotica zijn er?

Of je andere oplossingen dan antibiotica kunt gebruiken, hangt af van de ernst van je klachten. Je kan bijvoorbeeld actieve ingrediënten toevoegen aan je dagelijkse verzorging en dat combineren met behandelingen in een schoonheidsinstituut en/of chemische peelings om je gezicht te reinigen.

Een andere goede tip die ik je kan geven is: laat je hormoonbalans nakijken. Misschien is die uit evenwicht? Heb je een vitaminetekort of voedingsintoleranties? Je darmen zijn de spiegel van je huid, onderschat dus niet wat voor effect je voeding kan hebben op je huid. 

I get you, een quick fix voor je acne klinkt heel verleidelijk. En in geval van ernstige acne kan het ook goed zijn om met medicatie meteen kort op de bal te spelen. Maar vergeet niet dat het geen langetermijnoplossing is. Gebruik antibiotica nooit langer dan 3 maanden en combineer je kuur met de juiste professionele behandelingen en thuiszorg.

 Lots of love

Keshia

Een reactie achterlaten