Je bekijkt nu Skin positivity

Skin positivity

Tussen de 12 en 24 jaar komt acné voor bij 85% van de mensen. Maar het zijn lang niet alleen de jongeren die last hebben, ook bij volwassenen komt het voor. Ook al is het een normaal verschijnsel, toch wordt het schoonheidsideaal dagelijks op ons netvlies gebrand door o.a. social media. Dag in dag uit worden we geconfronteerd met gefotoshopte reclame en perfecte Instagram foto’s.

Er is een positieve vooruitgang! Er wordt nu ook gesproken over body positivity. We zien meer en meer echte vrouwen in reclames en op de runway. Maar om één of andere reden laten beauty commercials nog staat vrouwen zien met een perfecte, gladde huid. Niet moeilijk dat een mens onzeker wordt! Ik heb vaak jonge meiden bij me die zich zorgen maken om rimpels die er niet zijn of full coverage foundation gebruiken omdat ze eens een puistje hebben. Er is niks met make-up dragen als je dat om de juiste reden doet natuurlijk, maar het onzekere gevoel mag niet de drijfveer zijn. Als ik dit zo zie evolueren, dan zitten we grondig mis en op ons 20ste al massaal aan de botox. Opnieuw een persoonlijke keuze of iemand voor botox gaat of niet, maar het gaat om het gevoel of idee dat erachter zit.

Verandering

Door meer zichtbaarheid in de media, vooral op het Instagram platform, worden verschillende huiden genormaliseerd. De standaard media laat nauwelijks modellen of acteurs zien met acne of psoriasis. Ze zullen er zeker zijn, maar het wordt weggestoken. De positieve verandering op bijvoorbeeld Instagram draagt bij tot de normalisering dat er niet 1 soort huid is, zogezegd de ‘perfecte huid’. Door de verandering is het mogelijk je minder alleen te voelen. Als je het gevoel hebt dat jij de enige bent die worstelt ga je je sneller willen verstoppen, je zelf schuldig voelen zelfs, omdat jouw huid niet is zoals in de boekjes. Vooroordelen moeten ook dringend ontkracht worden. Acné is NIET JOUW SCHULD!

Mensen associëren acné met slechte hygiëne en ongezond eten, maar daar is niks van bewezen. Sterker nog, veel mensen met acné zullen juist meer hun best doen met huidverzorging en voeding. Als ik tips geef zoals ‘douch meteen na het sporten’ is het niet omdat jij niet proper genoeg bent, maar omdat je niet kunt weten wat het hele proces van het uitzweten van afvalstoffen doet in combinatie met een wrijving van een sport bh. Of de tip ‘was en condition eerst je haar,voor je je lichaam wast’. Het is niet jouw schuld dat conditioner siliconen bevat die een laagje leggen op je huid en je poriën kunnen verstoppen, toch? Met voeding hetzelfde. Een voeding allergie zal voor skin issues zorgen, helemaal waar. Als het in je darmen niet goed gaat, dan gaat het op je huid ook niet goed. Het kan zijn dat bij elk persoon individueel er kan bijgestuurd worden in voeding dat hij of zij niet goed verdraagt. Maar “acné komt door voeding”, is wel héél kort door de bocht!  Veel mensen hebben geen idee hoeveel moeite je doet en hoeveel je al hebt geprobeerd. Het is geen kwestie van gezonder eten of vaker je gezicht wassen, daar heeft het (bijna) niks mee te maken.

Try to change your mindset

Er zijn al een aantal Instagram trends als #skinpositivity, #freethepimple en #acnecommunity. Accounts met deze hashtag werpen een veel realistischer beeld op echte huid dan je doorsnee skincare merk. Ze geven je een andere kijk op huid en laten dan ook zoveel mogelijk ‘echte’ huid zien. Er is niks mis met op zoek gaan naar goede skincare of het dragen van make-up! Maar de schaamte rond acne is absoluut niet nodig. Je imperfecties accepteren wil niet zeggen dat je er niks mee mag doen. Maar met het afhalen van je make-up in de avond mag niet het zelfvertrouwen mee worden afgenomen. Ga op zoek naar accounts op social media die je inspireren. Kijk eens op de bovengenoemde hashtags! Verwijder elk account dat je slecht doet voelen of mute hun stories. Die tip zie ik meer en meer voorbijkomen en pas ik zelf toe. Zorg voor balans als je door je social media scrolt.

Love the skin you’re in!

Tot de volgende!