Je bekijkt nu Help, mijn huid voelt trekkerig! 

Help, mijn huid voelt trekkerig! 

‘Een trekkerige huid’: een term die wel vaker voor verwarring zorgt. Het lijkt alsof je huid droog is en daarom trekt, maar soms merk je ook puistjes op! Of zelfs een glimmend voorhoofd?! Niet meteen wat je aan een trekkerige huid zou linken, toch?

“Heb ik nu een droge huid Keshia? Of toch een vette? Ik weet het allemaal niet meer.” Die vraag krijg ik verschillende keren per week. Let’s dig in en laten we voor opheldering zorgen.

Huidtype vs. huidtoestand

Allereerst moet je weten dat een droge huid en een vochttekort twee verschillende dingen zijn. Een droge huid is een huidtype, terwijl een vochttekort een huidtoestand is.

Je huidtype enerzijds geeft aan hoe je huid over het algemeen is en wordt deels mee bepaald door je genen. De verschillende huidtypes zijn een vette huid, gemengde huid, normale huid en droge huid. Een normale huid kan tijdens een periode van intense koude droger worden. Een vette huid kan door de zon normaal worden. En een gemengde huid kan erg vet worden door hormonale schommelingen.

Je huidtoestand anderzijds geeft aan hoe je huid op dit moment is, bijvoorbeeld trekkerig. Zowel interne als externe factoren beïnvloeden je huidtoestand. externe factoren zijn bijvoorbeeld tabak, vervuiling, voeding en weersomstandigheden. Voorbeelden van interne factoren zijn stress, hormonen en slaapgebrek.

De manier waarop we onze huid moeten verzorgen hangt dus af van ons huidtype maar ook van onze huidtoestand op dat moment. Elk huidtype kan dus een, al dan niet tijdelijke, droge huidtoestand hebben.

Hoe verzorg je een droge huid? 

Wist je dat je huid het grootste orgaan van je lichaam is? Ze beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals ziekteverwekkers, giftige stoffen en zonlicht. Daarnaast zorgt ze ervoor dat je niet te veel vocht, eiwitten en mineralen verliest.

Maar wat als de barrièrefunctie van je huid afzwakt? Dan verlies je die bouwstenen wel. Het tekort aan vocht maakt je huid dan droog. En door een tekort aan vetten hou je dat broodnodige vocht ook nog eens minder goed vast. Een droge huid zal altijd comfort, vocht en voeding nodig hebben.

Hoe verzorg je een gedehydrateerde huid? 

Een vochtarme huid is vaak droger op de wangen, terwijl de T-zone (je neus, kin en voorhoofd) eerder vet blijft. Ook heeft ze sneller last van onzuiverheden dan een droge huid.

Ik zei het al: een gedehydrateerde huid heeft vaak te maken met omgevingsfactoren, zoals wisselende temperaturen, te weinig slaap, te veel stress, …  Probeer die triggers dan ook zoveel mogelijk te vermijden of binnen de perken te houden. En doe je huid een groot plezier: gebruik geen te agressieve producten zoals scrubs. Een gedehydrateerde huid heeft voornamelijk extra vocht nodig. 

Mijn tips voor een droge huid: O2 Cream als je huidbarrière ook wat hulp kan gebruiken. Vitamine C Cream gaat mooi helpen met het anti-ging aspect.

Is je huid naast trekkerig ook oily en heb je onzuiverheden? Dan kies je best voor dit topduo: Hyaluronic force en Hydracure cream normal – combination skin. Zo vul je het vochttekort aan zonder voor extra ontstekingen te zorgen. Als reiniger kan je dan voor de Purexpert Purifying Foam gaan met Salicylzuur om de onzuiverheden aan te pakken. Voor lotion ga dan voor Essential Toning Lotion.

Vind je het nog moeilijk om te bepalen welke van de twee jij hebt? Download dan zeker de gratis checklist. Daar vind je ook een handige ingrediëntenchecker waarmee je al jouw huidige potjes onder de loep kan nemen!