Je bekijkt nu LET’S TALK MICELLAIR WATER!

LET’S TALK MICELLAIR WATER!

Tenzij je onder een rots woont heb je er zeker en vast al een keertje van gehoord, micellair water. Deze Franse uitvinding is voor velen de ideale oplossing om te reinigen zonder dat het te veel moeite kost. Maar wat is het nu eigenlijk? En misschien nog wel een belangrijkere vraag, doet het wat het moet doen?

Wat verwacht je van een reinigingsproduct?

Dat het proper maakt natuurlijk! Waarom zou je anders ook maar de moeite nemen om het te gebruiken. We willen het vuil en het vet van ons gezicht af. Maar ik draag geen make up, denk je misschien, ik heb zoiets helemaal niet nodig. Well think again! Loop jij ook niet dagelijks buiten rond in de luchtvervuiling, tussen de uitlaatgassen van de auto’s? Of kom je nooit eens een keertje met je handen aan je gezicht? Yup, die bacteriën op je handen zitten nu op je gezicht. Wil je echt ‘s avonds zo je bed in kruipen? Natuurlijk niet! Je hebt het door, we moeten of we nu willen of niet, ons gezicht reinigen.

Meer dan water in een flesje

Let’s break it down. Water en olie kan je niet met elkaar mengen, dat weet iedereen. Logisch dus dat je je gezicht niet kan ontdoen van talg (vet) door enkel water te gebruiken. Wil je je gezicht dus echt grondig reinigen, dan heb je een product nodig met surfactant. In gewone mensentaal, detergenten. Wanneer je hiervan voldoende toevoegt aan water, gaan deze klustertjes vormen. Deze klustertjes noemen we micellen. See where we are going?

Effe heeeeeel theoretisch. Deze surfactant heeft twee delen. een hydrofiel kopje en een lipofiel staartje. Hydrofiel wil zeggen dat het zich aangetrokken voelt tot water (hydro komt namelijk van het woord ‘water’ en fiel komt dan weer van ‘houden van’). Lipofiel (komt van het woord ‘vet’) voelt zicht aangetrokken tot olie. Ze zijn elkaars tegenpolen. Je kan het je visueel voorstellen als bolletjes waarbij de hydrofiele kopjes aan de buitenkant zitten en de lipofiele staartjes aan de binnenkant.

Is micellar water voldoende als reiniging?

Je denkt nu misschien top! Gewoon wat van dat wonderwater op een watje, over mijn gezicht gaan en klaar! Het spijt me maar die bubbel ga ik doorbreken. Micellen zijn inderdaad in staat vet aan te trekken door hun lipofiele staartjes maar moeten nog steeds verwijderd worden met water. Als je deze micellen met hun vuildeeltjes niet van je gezicht afhaalt, blijven ze achter op je huid en kunnen ze zelfs gaan irriteren. Reinigende stoffen kunnen namelijk niet zo goed onderscheid maken tussen de natuurlijke vetten in je huid en vuil of overtollig talg. Uiteindelijk kan je huidbarrière beschadigd raken. Wanneer dit reeds het geval is vraagt dit om een aangepaste reinigingsmethode en kan dit tijdelijk wel een oplossing bieden.

Wat nu?

Geen paniek! Ook al leek micellair water een easy way to go, eigenlijk is juist reinigen ook helemaal niet zo tijdrovend. It’s all about the tricks. Eerst en vooral is een juist product vinden enorm belangrijk. Ik kan niet vaak genoeg benadrukken hoe schadelijk fout reinigen kan zijn voor je huid. Maak gerust eens een afspraakje of stuur me een mailtje met je vragen. Ten tweede, zoek makkelijke manieren om het reinigen in je routine te steken. Een avond doucher? Neem je reiniger gewoon mee de douche in. Duurt je welgeteld een minuutje. Heb je die ochtend al gedoucht? Doe het reinigen dan voor je je zetel in ploft. Nadien kan je er toch maar enkel uitrollen om nog net naar je bed te kruipen.

Tot de volgende!