Je bekijkt nu Puistjes?! Ik ben toch geen puber meer! 

Puistjes?! Ik ben toch geen puber meer! 

“Ik ben toch geen puber meer?” Dat heb je waarschijnlijk al vaak gedacht terwijl je in de spiegel naar die nieuwe puist op je kin staat te kijken. Je raakt gefrustreerd en zou liefst van al het lelijke ding meteen uitknijpen.  

Waarom, waarom, waarom lijken die puistjes zelfs na al die jaren niet op te houden? 

Volwassenenacne, of acne tarda als je de medische term interessant vindt, is acne die voorkomt na je 25ste .  Het zijn dan vooral ontstekingen en puistjes op de kin, kaaklijn en wangen, soms gepaard met mee-eters. Helaas hebben vrouwen er vaker last van dan mannen. De boosdoener? Hormonale schommelingen. Hoe die ontstaan? Dat lees je hier. 

Waarom, waarom, waarom lijken die puistjes zelfs na al die jaren niet op te houden?  Je menstruatie en anticonceptiemiddel 

Een belangrijke factor die volwassenenacne uitlokt is stress. Voortdurende stress stimuleert je bijnieren om het hormoon cortisol aan te maken. Dat is een mannelijk hormoon dat overmatige talgproductie en ontstekingsreacties veroorzaakt. Niet verwonderlijk dus dat het vaak succesvolle, hardwerkende vrouwen zijn die te kampen krijgen met acne tarda.  

Misschien heb je al gemerkt dat je acne enkele dagen voor je menstruatie verergert? Op dat moment stijgt en domineert het hormoon progesteron namelijk. En dat hormoon stimuleert de talgaanmaak in je huid.  

Sommige anticonceptiva bevatten het hormoon levonorgestrel. Dat hormoon heeft ook een andogreen effect, wat wil zeggen dat het de talgproductie stimuleert.  Veranderde je van anticonceptie? Of liet je een hormoonspiraal plaatsen? Ook op dat moment gaat je hormoonhuishouding veranderen en kan je last krijgen van volwassenenacne.   

Soms raken je hormonen uit balans door aandoeningen zoals het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS). Ben je ongerust? Ga dan zeker even langs je huisarts. 

Je levensstijl 

Niet alleen de anticonceptiva die je gebruikt hebben een invloed op je hormonen, maar ook je levensstijl. Je voedingspatroon bijvoorbeeld: een overmatige suikerinname zorgt ervoor dat je insulinegehalte de hoogte inschiet en je hormoonbalans wordt ontregeld. Dat geldt net zo voor alcohol en andere vervuiling: de toxines die vrijkomen verstoppen de poriën, waardoor bacteriën naar hartenlust kunnen groeien. 

En wat met roken? Ook dat doe je beter niet. Roken veroorzaakt oxidatieve stress op de huid en verandert de samenstelling van talg, waardoor je acne nog erger wordt. Wanneer je sigarettenrook uitblaast, blijven roetdeeltjes op je huid plakken ter hoogte van je jukbeenderen. Daardoor krijg je mee-eters en onderhuidse talgverstoppingen op je bovenlip en wangen. 

Wat zoek je in je producten? 

1)    Vocht, zonder vocht kan je huid zich niet goed herstellen. De ontsteking zal zich minder goed kunnen herstellen en vlekjes na puistjes zullen langer donker blijven. Gebruik een (pre)serum met Hyaluronzuur.

2)    Salicylzuur: Werkt ontstekingremmend maar reduceert ook de talgproductie die te fel op dreef is. Talgpropjes die vast zitten worden opgelost. Dit kan via je reiniger of een serum

3)    Glycolzuur: We willen de celvernieuwing stimuleren Zodat er sneller nieuwe gezonde cellen worden aangemaakt. Voeg glycolzuur toe via je scrub of een booster (= krachtig serum)

Je kan mijn suggesties steeds terugvinden in de webshop. 

Vind je het interessant alle triggers van hormonale acne verder uit te diepen? Dan heb ik een gratis ‘adult acne guide’ voor je! Ontdek jouw eventuele triggers zodat je aan de slag kan gaan van binnenuit om sneller vooruitgang te boeken met je huid en je weer zelfzeker te voelen!