Je bekijkt nu Anioxidanten en vrije radicalen

Anioxidanten en vrije radicalen

Hoogstwaarschijnlijk hoorde of las je de woorden ‘antioxidant’ en ‘vrije radicalen’ al eens ergens. Maar wie kan er – heel eerlijk – precies uitleggen wat ze zijn en wat ze doen? Jep, er is nogal wat onduidelijkheid over. Het perfecte onderwerp dus om uit te doeken te doen!

Wat zijn antioxidanten?

No worries, ik ga hier niet van naaldje tot draadje uitleggen hoe een cel is opgebouwd. Een lang verhaal kort: antioxidanten zijn moleculen en verbindingen die cellen beschermen tegen oxidatie. (what’s in a name). Oxidatie beschadigd je cel defect of ze sterft af. Antioxidanten verminderen of voorkomen die celschade. Ze worden ook wel eens ‘vrije radicalenvangers’ genoemd. Waarom? Dat vertel ik je zo!

Wat is een vrije radicaal? 

Een vrije radicaal is een molecule die een stukje (een elektron om precies te zijn) te weinig heeft en daardoor onstabiel is. De molecule wil wel stabiel zijn en zal daarom proberen om een stukje van een gezonde cel te stelen. Maar daardoor mist die gezonde cel dan plots een stukje en is ze dus beschadigd! Die beschadiging kan je vergelijken met een explosie in je cel en heet oxidatieve stress. Zo’n explosie veroorzaakt in je huid bijvoorbeeld huidveroudering en fijne lijntjes. Conclusie: je wil vermijden dat er te veel vrije radicalen in je lichaam zitten.

“Euh, Keshia, ik wil gewoon GEEN vrije radicalen in mijn lichaam als ze zo slecht zijn hoor” hoor ik je zeggen. Wel, vrije radicalen hebben wel degelijk ook goeie eigenschappen! Ons lichaam maakt ze bijvoorbeeld zelf aan om voedingsstoffen te verwerken. Maar ze beschermen ons ook tegen virussen: door hun ‘vrij plaatsje’ kunnen ze zich binden aan het virus en neutraliseren ze het, waardoor jij minder of niet ziek wordt.

Triggers voor vrije radicalen

Conclusie: vrije radicalen zijn niet allemaal bad news. Ze worden pas een probleem als er te veel van zijn! Gelukkig kunnen we ze zelf proberen in toom te houden. Hoe? Door bepaalde triggers zoals roken, te veel alcohol, vervuiling en uv-straling te vermijden.

Wat betekenen die vrije radicalen voor onze huid? Wel, ze breken onze huidbarrière af. Gevoelige collageen- en elastinevezels brokkelen af, cellen communiceren niet meer met elkaar en er treden allerlei ontstekingsreacties op.  We krijgen pigmentvlekken zien er vroeger oud uit en kunnen zelfs huidkanker krijgen. Wil je je huid dus nog beter beschermen? Dan zijn antioxidanten in je skincare een must!

Antioxidanten: de redders in nood

Ik schreef het al: antioxidanten worden ook wel eens vrije radicalenvangers genoemd, omdat ze het oxidatieproces van de vrije radicalen in onze cellen neutraliseren en onze gezonde cellen beschermen.

Ons lichaam maakt zelf antioxidanten aan, maar naarmate we ouder worden neemt dat proces en dus hun versterking af. Niemand wil er vroeg oud uitzien, dus waarom zouden we de natuur niet een handje helpen om ons langer jong te houden?

Vitamine C en E zijn de bekendste antioxidanten, maar ook vitamine B3 en vitamine A zijn super. Je voegt ze aan je skincare toe met je serum, oogcrème of dagcrème. Er moeten wel genoeg antioxidanten aanwezig zijn om goed te werken. Let er dan ook op dat ze in de bovenste 3 ingrediënten van de ingrediëntenlijst van je product zitten. Je huid doet een extra vreugdedansje als je een combinatie van verschillende antioxidanten gebruikt! Op de webshop vind je alvast tal van topproducten met antioxidanten in.

Weet je niet welk product te kiezen? Stuur me een berichtje, dan help ik je graag!

Tot de volgende! 

Keshia

Een reactie achterlaten