Je bekijkt nu Lichaamsacné

Lichaamsacné

Vorige week stelde ik jullie de vraag op Instagram of jullie weleens last hebben van bobbeltjes, puistjes of acné op de rug, decolleté of zelfs armen. En de reacties kwamen massaal binnen! Veel vragen ook, dus dit wordt leuk om uit te werken! Waarom heb je soms last van puistjes op je lichaam? Puistjes kunnen ontstaan waar zich poriën bevinden, zo goed als overal dus. Talgklieren produceren talg, dat via deze poriën naar buiten wordt geduwd. Deze kan vaak niet weg door een opeenstapeling van dode huidcellen.

Wat is de functie van Talg?

Talg houdt je huid vettig. I know we hate the word, maar het is heel belangrijk dat de huid vettig/gehydrateerd blijft, zo is ze beschermd tegen uitdroging. We spreken vaak over de barrière van de huid op ons gezicht, maar op ons lichaam is deze even belangrijk. Ik zeg wel eens: “Talg is niet de vijand”. We willen talg gewoon in de juiste verhouding produceren en vermijden dat deze zich mengt met bacteriën, wat tot puistjes leidt. Talg is de voedingsbodem voor bacteriën, vandaar dat we overal waar zich talgproductie bevindt, we puistjes kunnen krijgen.

Waarom krijgt de ene het wel en de andere het niet?

Genetica en huidtype zijn belangrijke spelers! Een droge huid zal er minder snel last van krijgen aangezien ze minder voedingsbodem (talg) hebben voor het ontstaan van puistjes. Toch hebben ze er soms nog last van. Heb je een vetter huidtype, wees dan niet getreurd. De tips zijn voor beide van toepassing. Probeer er eens een paar uit en laat me weten hoe het ging!

Wat lokt puistjes op de huid uit?


Get Productive!-145.png

Het is niet zo eenvoudig de huid op je rug grondig te wassen. Zweet, talg en bacteriën blijven daardoor makkelijker achter op de huid. Sporters ondervinden dit nog meer. Draag je daarboven op ook strakke kleding of een schurende bh’s, dan maak je het nog moeilijker om het zweet kwijt te geraken. Je kan ook irritatie ondervinden door parfums in je wasproducten. Een geïrriteerde huid zal sneller ontsteken.

Het niet verwijderen van dode huidcellen en het niet hydrateren van de huid gaat voor een opstapeling van dode huidcellen zorgen en een overproductie aan talg. Als jij je huid niet hydrateert, wil deze dat zelf doen door, ja je raadt het al, nog meer talg aan te maken.

Hormonen en voeding spelen een grote rol. Ik spreek voornamelijk over het juist verzorgen van je huid, maar besef dat je huid de spiegel is van je darmen. Voeding is super belangrijk in het goed krijgen van je huid.

Wat kan ik eraan doen?

Misschien ben je meteen naar beneden gescroled voor de oplossing en dat begrijp ik helemaal. Het aanpakken van acné op je huid is net zoals op je gezicht een zoektocht. Je gaat een aantal dingen moeten uitproberen.

Heb je veel last van puistjes, verschoon dan minstens 1 keer per week je lakens. Heb je vaak waar je bh zit last, zorg dan zeker voor de juiste maat en probeer een betere kwaliteit stof te vinden. Vervang je bh om de 1 a 2 dagen. Ververs je pyjama en t-shirts (tijdelijk) dagelijks of om de twee dagen.


Get Productive!-153.png

Acné op het decolleté? Doe je gezichtsverzorging tot aan je decolleté, je zal snel verschil zien. De huid van je hals en decolleté heeft dezelfde structuur en behoeftes als die van je gezicht.

Was je rug na het uitspoelen van je conditioner. Een conditioner verstopt de poriën. Als deze achterblijft op je rug, gaat dat voor puistjes zorgen. Gebruik milde zeep zonder te veel parfums en was je rug grondig, vraag desnoods hulp als je kan.

Scrub je lichaam 1 keer per week. Verwijder al die dode huidcellen en je voelt niet alleen lekker zacht aan, maar je bodylotion gaat je nieuwe huid voeden. Hydrateren met een juiste crème vermijdt de overproductie van talg. Zo hou je je huid zuiver, nieuw en gehydrateerd. The look we want, right? Let bij een droge huid op een voedende bodylotion en bij een vettere huid op een hydraterende bodylotion. Zorg je dat er in je scrub en/of bodylotion antioxidanten zitten, dan ben je ge-wel-dig bezig!

Ga er mee aan de slag! Je zal snel verschil zien!

Veel liefs, Keshia