Je bekijkt nu Zonnebescherming in de winter, is dat nu wel echt nodig? 

Zonnebescherming in de winter, is dat nu wel echt nodig? 

Ja! Zomer, winter, herfst of lente: je gebruikt liefst elke dag zonnebescherming! Nu denk je waarschijnlijk: “Ja maar, de zon schijnt niet, ‘t regent … Verbranden zal ik nu toch echt niet doen?” 

Tenzij je op wintervakantie gaat, zul je inderdaad niet verbranden. Maar of het nu regent of niet: je kan élke dag zonneschade oplopen. Hoe dat kan? Door de verschillende soorten zonnestraling. 

Natuurlijk zonlicht bestaat uit twee soorten ultraviolette straling die dus ook impact hebben op onze huid: UVA- en UVB-stralen. Zonlicht bestaat uit zo’n 95% UVA en 5% UVB. Ze zijn niet hetzelfde en ze belasten onze huid op een verschillende manier. Ze klinken misschien onschuldig, maar het is echt belangrijk om te weten dat ze gevaarlijk kunnen zijn. 

UVA-straling heeft een langere golflengte, waardoor ze dieper in de huid dringt. Ze dringt tot in je tweede huidlaag door, waar je collageen en elastine zit. Je weet misschien al dat dat belangrijke elementen zijn, die je liefst zoveel mogelijk beschermt. Want raken je collageen- en elastinevezels beschadigd? Dan krijg je rimpels. En daar zit niemand op te wachten natuurlijk. Nog een schadelijk gevolg: UVA-stralen zijn de grootste producent van vrije radicalen. Die beschadigen je cellen en dus ook je DNA: precies waarom huidkanker zo vaak voorkomt. Onthoud: UVA-stralen zijn er altijd! Ook op een bewolkte dag of wanneer je achter glas zit, zoals in de auto bijvoorbeeld.

UVB-straling heeft een kortere golflengte en blijft op de oppervlakte van de huid. Het zijn die stralen die je doen verbranden of je een bruin kleurtje geven, afhankelijk of je je goed hebt ingesmeerd. Ook deze stralen berokkenen schade aan je DNA en kunnen tot huidkanker leiden. UVB-stralen zijn er niet altijd evenveel: tijdens de zomermaanden of op de middaguren zijn er bijvoorbeeld meer dan tijdens de winter of ‘s nachts. 

Ik herhaal het nog eens (want ik kan er niet genoeg op hameren): UVA-stralen veroorzaken rimpels en vergroten de kans op huidkanker aanzienlijk. Zonnestraling maakt je huid ook oud. Maar liefst negentig procent van de tekenen van huidveroudering, zoals rimpels, pigmentvlekken en verslapping, zijn te wijten aan de zon. Denk daar eens over na wanneer je nog eens met je bubbel gaat wandelen. Een gewaarschuwd vrouw is er twee waard hé.

Conclusie? Zorg voor een goede bescherming! Kies liefst een gezichtszonnecrème die extra UVA-bescherming biedt. Volgens de Europese norm moet de UVA-bescherming ⅓ zijn van het SPF-getal. Staat er op je busje SPF30 en UVA met een cirkeltje rond, dan betekent dat 2 dingen: enerzijds biedt je crème factor 30 tegen UVB en anderzijds biedt het maar factor 10 tegen UVA. Dat is héél weinig nu je weet wat UVA allemaal kapot maakt in je huid. 

Kies dan ook voor een SPF 50 UVA+++. Die extra plusjes geven aan dat er meer UVA-bescherming in zit. Je collageen en elastine vezels zijn nu beter beschermt én je hebt minder kans op beschadigde cellen die tot huidkanker kunnen leiden. Vraag me om advies bij het kiezen van de juiste zonnebescherming.

Dat is toch echt het smeren waard?!

Your skin will thank you !