Je bekijkt nu Anticonceptie en je huid deel II

Anticonceptie en je huid deel II

We kennen het allemaal. Anticonceptie gebruiken we voor het voorkomen van een zwangerschap. Vandaag nemen we hormonale anticonceptie een keertje onder de loep. 

Er zijn twee voorname soorten hormonale anticonceptie: 

Progestrogeen-alleen. 

Progesteron is een geslachtshormoon dat in de tweede fase van de menstruatiecyclus (na de eisprong) wordt geproduceerd. Ook wordt progesteron in grote hoeveelheden aangemaakt tijdens een zwangerschap. In anticonceptie zit de synthetische vorm van progesteron: Progestageen. Progestageen heeft een androgene (mannelijke) uitwerking op de huid en bevorderen de talgproductie. Anticonceptie die enkel progestageen bevat zal sneller de talgproductie stimuleren en is niet acne safe. 

Soorten

  • Minipil
  • Prikpil
  • Hormoonstaafje
  • Hormoonspiraaltje

Wanneer kies je voor enkel progestageen in je anticonceptie? Wanneer je gevoelig bent aan oestrogeen (uit zich vaak in hoofdpijn), wanneer je borstvoeding geeft, wanneer je gevoelig bent voor trombose. 

Progestageen-alleen is doeltreffende anticonceptie. Het ontbreken van oestrogeen (wat je menstruele cyclus regelt) kan zich uiten in onvoorspelbare doorbraakbloedingen of het uitblijven van je menstruatie. 

Combinatie preparaten

Bevatten Progestageen en oestrogeen. Beide zijn vrouwelijke hormonen. Samen zorgen ze dat je natuurlijke cyclus onderdrukt wordt. Er vindt geen eisprong plaats, slijmvlies in de baarmoederhals wordt taaier en innesteling van een eicel is onmogelijk. 

 Soorten:

  • Combinatiepil
  • Vaginale ring 
  • Hormoonpleister
  • Prikpil 

Er zijn drie soorten Oestrogeen, waarvan ethinylestradiol de meest voorkomende is. Als je anticonceptie met natuurlijke hormonen wilt, kan je kiezen voor een pil met het deels lichaamseigen estradiolvaleraat (Qlaira) of een pil met daarin het lichaamseigen estradiol (Zoely).

Sommige progestageen wordt sneller omgezet naar testosteron = androgene (mannelijke uitwerking) progestageen.

Andere progestageen doet testosteron teniet = antiandrogeen-progestageen.

Acne safe anticonceptie

Willen we verhoogde talgproductie vermijden dan willen we een combinatie preparaat met Oestrogeen en een antiandrogeen-progestageen.