Je bekijkt nu Anticonceptie en je huid deel I

Anticonceptie en je huid deel I

Hormonen spelen een grote rol in ons lichaam. Deze boodschapperstoffen (of signaalstoffen) hebben belangrijke functies. Cellen en weefsels beschikken over receptoren waar hormonen zich aan kunnen hechten. Op deze manier worden er bepaalde acties in gang gezet of juist afgeremd. 

Vandaag nemen we twee hormonen onder de loep. 

Progestageen/Progesteron en Oestrogeen. Beide vrouwelijke hormonen en samen regelen ze je menstruatiecyclus. De hormonen zorgen ervoor dat je lichaam wordt klaargemaakt voor een zwangerschap. De hormonen schommelen in elke van de vier fases van je cyclus. In elke fase kun je je anders voelen doordat de hormonen schommelen in hoeveelheid. En ook je huid laat dit zien. Laten we de fases eens bekijken! Niet iedereen heeft een even lange cyclus. Het aantal dagen kan van persoon tot persoon schillen, maar als je je lichaam echt leert kennen dan kan je heel wat dingen verklaren. 

Pre-ovulatie (7 tot 10 dagen)

In deze periode voor de ovulatie houden alle hormonen zich tamelijk rustig. Alle waarden zijn relatief laag.

Je huid: deze periode heb je een betere vochtbalans in je huid en swingt je talgproductie niet de pan uit. Je huid doet het goed! Dit is het ideale moment om meer antioxidanten toe te voegen! 

Je gemoed: je voelt je goed en je hebt veel energie!

Ovulatie (3 tot 4 dagen)

Tijdens de ovulatie-fase bereikt het oestrogeen-niveau z’n top en ook het hormoon testosteron neemt toe. Resultaat? 

Je huid: heeft een mooie gloed doordat de bloedsomloop stijgt. Voeding en verzorging worden sneller opgenomen. Draag daarom zo min mogelijk make-up. 

Je gemoed: dit is meestal ook je meest energieke moment van de maand! Door de stijging van testosteron heb je ook meer zin in seks. Vermijd zo veel mogelijk stress. Slaap goed, beweeg en mediteer.

Post-ovulatie (10 tot 14 dagen)

Daar is Progestageen! Na de ovulatie begint het progesteron-niveau direct te stijgen. Je oestrogeen-level stijgt licht, maar het progestageen in je lichaam domineert

Je huid: Progestageen stimuleert de aanmaak van talg. Word je heel ‘oily’ tijdens deze periode? Reinig dan dag en nacht met een reiniger waar salicylzuur in zit. Hierdoor wordt de huid minder olie-achtig. Exfolieer je huid 1 keer per week. Dit is ook het ideale moment om een zuiverend (klei)masker in te zetten. Je kan kiezen om het kleimasker plaatselijk aan te brengen op de meer oily-zones. Mocht je uit willen pakken? In deze periode kun je het best een gezichtsbehandeling doen. Heel effectief tegen onzuiverheden

Je gemoed: Hello food cravings! Dit is het moment dat je wat meer stemmingswisselingen kan merken. Ook krampen en andere PMS-klachten, zoals acne, zijn in deze periode niet vreemd.  

 Je menstruatie (3 tot 7 dagen)

Als het eitje niet bevrucht wordt dalen de hoeveelheden progesteron en oestrogeen. Je wordt ongesteld.

Je huid: tegen de laatste dagen van je menstruatie kan je huid behoorlijk droog worden en zelfs schilferig. Exfolieer zeker je huid, maar wees milder. Ga voor wat extra hydratatie met een hydraterend masker.

Je gemoed: In het begin van de menstruatie voel je jezelf dus behoorlijk slecht. Naarmate je menstruatie afneemt, stijgt het Oestrogeen-level waardoor je je weer beter gaat voelen.

Waarom is dit nu zo belangrijk om te weten? Je hormoonlevels zijn niet altijd hetzelfde. Je huid is daardoor ook geen constante. Je huid schommelt mee! We kunnen kleine aanpassingen doen in onze skin care en voeding. We kunnen zelfs onze taken afstemmen op onze energielevels! 

De moeite om over na te denken!