Je bekijkt nu SILICONEN IN JE SKINCARE

SILICONEN IN JE SKINCARE

Als er één ingrediënt is dat veel ophef en verwarring veroorzaakt, dan is het wel silicone. Siliconen zijn slecht voor je huid, slecht voor je haar, je moet kost wat kost siliconen vermijden. Is dat zo? Of gaat het allemaal wat kort door de bocht? Wat zijn siliconen en wat doen ze met je huid?

Wat zijn siliconen?

Silicone is een stofje dat wordt afgeleid van silica/silicum (= deze stof vind je in zand). Ze zijn geur- en kleurloos en heel stabiel. Ze zijn bestand tegen zuurstof, bacteriën en licht. Je herkent silicone in de verzorgingsproducten onder namen als cyclopentasiloxane, cyclohexasiloxane, dimethicone en fenyl trimethicone.

Wat doen siliconen in je product? Sillicone zorgt ervoor dat jouw product gemakkelijk smeerbaar is. We houden niet van een brokkelige of stroeve crème, nee, we willen een zijdezacht gevoel. Siliconen zorgen dat water minder snel uit de huid verdampt, dat wondjes sneller genezen en littekens er beter uitzien.

Het legt met andere woorden een beschermend laagje op de huid. En hier komt alle ophef vandaan! ‘Wat? Een siliconenlaagje op mijn huid, dat gaat mijn huid verstikken, afsluiten, mijn poriën verstoppen en puistjes verergeren!” Is dat zo?

Acne-huid en siliconen.

Goed om weten is dat er geen enkel onderzoek of test heeft kunnen aantonen dat siliconen acne verergeren. In tegendeel! Er is wel gebleken dat siliconen vaak de acne-huid beschermen en ondersteunen. Siliconen kan je vergelijken met een gaas. Zweet en talg kunnen naar buiten, maar je huid wordt extra beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf die huidproblemen zouden kunnen veroorzaken. Ook een droge of beschadigde huid kan deze ondersteuning goed gebruiken. Er is door onderzoek aangetoond dat dimethicone in combinatie met glycerine pigment kan doen afnemen bij een zonbeschadigde huid met pigmentvlekken!

Als we gaan kijken naar de moleculaire structuur van siliconen, dan zijn deze zowel poreus als bestand tegen lucht. Siliconen hebben grote moleculen met veel ruimte tussen. Zo vormen ze een ademende barrière waardoor ze niet verstikken, maar wel bescherming bieden tegen vochtverlies. Veel van deze siliconen zijn ook vervliegende stoffen. Dat wil zeggen: eens ze de actieve ingrediënten hebben afgeleverd vervliegen ze, hierdoor kunnen er weer geen poriën verstopt raken.

Ik las onlangs een mooie vergelijking! Je kan siliconen zien als een theezakje. Doe je het theezakje in heet water dan komen alle kruiden en hun positieve eigenschappen ‘los’. Zo blijven siliconen op de huid achter, terwijl de ingrediënten waarmee ze vermengd zijn ‘los’ komen en hun werk kunnen gaan doen op en in je huid.

Dus siliconen zijn niet slecht?

Siliconen hebben veel positieve eigenschappen, dat is duidelijk. Toch kunnen de stofjes puistjes veroorzaken als je ze ’s avonds niet van je huid wast. Poriën verstoppen door talg en vuil. Deze blijven makkelijker liggen op de huid door de aanwezigheid van silconen. Maar hierbij is het probleem niet de siliconen, maar het slecht reinigen van je huid!