Je bekijkt nu Hoe ontstaan rimpels?

Hoe ontstaan rimpels?

Er zijn twee soorten rimpels: Dynamische en statische rimpels. Het grote verschil tussen de twee is dat dynamische rimpels zichtbaar zijn tijdens een beweging, maar statische rimpels zijn altijd zichtbaar.

Dynamische rimpels zijn heel normaal. Wanneer je namelijk lacht of boos kijkt, trekt je spier samen. Aangezien in je gelaat je huid aan je spieren vasthangt, creëert deze samentrekking een plooi in de huid. Statische rimpels daarentegen blijven staan wanneer de beweging stopt. Statische rimpels ontstaan door het vaak gebruiken van een mimische (die instaat voor gelaatsuitdrukkingen) spier. Voeg daarbij nog de afname van collageen en elastine en het plaatje is rond.

Wat zijn de factoren die statische rimpels veroorzaken?

Er zijn een aantal interne en externe factoren die rimpels in de hand werken. Zo zijn leeftijd en genetica twee grote boosdoeners. Onze celvernieuwing vertraagt naarmate we ouder worden. De aanmaak van collageen en elastine verloopt moeilijker en moeilijker. De huid heeft dus meer en meer ondersteuning nodig.

Bij de externe factoren is de zon dan weer een grote boosdoener. Met de vorming van vrije radicalen in ons lichaam als opvolger. Vrije radicalen ontstaan door luchtvervuiling, roken, ongezonde voeding, alcohol en stress. Kortom onze omgeving en onze levensstijl.

Bij vrouwen speelt de veranderde hormoonhuishouding rond de menopauze ook een grote rol in het verliezen van bindweefsel, vocht, collageen en elastine. Vanaf de leeftijd van 25 à 30jaar verliezen we jaarlijks ongeveer 1% van ons collageen gehalte. Vanaf de menopauze is dit 30%!

Wat kan je eraan doen?

Onze tweede en derde huidlaag vormen als het ware een matras. Deze matras bestaat uit vocht, zouten en suikers. Deze houden je fybroblasten, collageen- en elastinevezels vochtig en soepel. Bij een goede stevige matras is de bovenste huidlaag goed ondersteund en vertoont ze geen plooien. We willen dus dat deze matras lang stevig blijft. Door schade aan onze vezels te vermijden, onze huid niet uit te drogen en voldoende voeding en vocht te geven, houden we de omgeving voor onze vezels zo lang mogelijk optimaal.

Aan het begin van de blog las je dat veel statische rimpels begonnen als dynamische rimpels. Door het vele lachen of fronsen (gebruik maken van je mimische spieren) blijft de plooi na een tijdje staan. We willen dus vermijden dat de mimische spieren overwerkt raken. Hoe doe je dat? Die gelaatsuitdrukkingen in ons gezicht als we ergens blij of boos van worden gaan toch automatisch, hoor ik je denken. We kunnen door het toevoegen van peptiden in je verzorging spiercontracties gaan verhinderen. Deze peptiden (eiwitten) voorkomen het vrijkomen van neurostransmitters (de boodschappers tussen je hersenen en je spieren).

Er zijn verschillende soorten peptiden. Door de juiste cocktail in een verzorging te verwerken ga je:

  • Een nieuwe structuur bouwen in je diepere huidlagen

  • Fibroblasten stimuleren, hierdoor neemt de productie van collageen en elastine toe

  • Het voorkomen van spiercontracties

Dit vraagt intensieve verzorging in het instituut en thuis. Maar het is de natuurlijke ‘botox’ . Ik ben altijd voorstander van je eigen machine in gang houden in plaats van meteen naar botox te grijpen.