Je bekijkt nu DIY, een goed idee of toch maar niet?

DIY, een goed idee of toch maar niet?

Good skin, we willen het allemaal. We testen er graag op los als het op onze huid aankomt. Schaadt het niet, dan baat het niet, toch? Ik vroeg deze week op Instagram wat jullie skin confessions waren. Wat hebben jullie allemaal uitgeprobeerd. Ikzelf heb me ook mijn portie Pinterest DIY’s geprobeerd. En amai, deze blogpost was zo leuk om te maken. Here we go!!

Tandpasta op de puistjes

De meest voorkomende DIY die is binnen gekomen! Tandpasta op je puistjes in de avond en opstaan met een acné-vrij gezicht. Bijna te mooi om waard te zijn en dat is het ook! Fluor in tandpasta zou de puistjes uitdrogen. Vanwaar komt het idee? Tandpasta bevat verschillende ingrediënten die bacteriëndodend werken. Maar in tandpasta zitten ook stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je huid. Menthol kan irriteren en zelfs brandplekken veroorzaken en fluoride is giftig op de huid. Bovendien is een puistje uitdrogen niet het enige dat moet gebeuren, je moet het wondje ook herstellen. Je kan beter gaan voor spot-treatment met Salicylzuur als je niet je hele huid wil uitdrogen. Dit ingrediënt droogt niet enkel uit, maar gaat ook de celvernieuwing stimuleren!

Baking soda scrub

If it’s good enough to eat, it’s good enough to put on my body‘. Deze uitspraak horen we vaker en vaker. Baking Soda wordt ook wel zuiveringszout of natriumbicarbonaat genoemd. Het wordt in de keuken gebruikt en in veel DIY reinigers en scrubs. Is het goed voor je? Ook al is het natuurlijk en kan je het eten, het is niet goed voor je huid. Dat heeft te maken met de pH-waarde van je huid. Je huid heeft een PH tussen 4,5 – 6,5 en is dus lichtelijk zuur. De pH van Baking Soda ligt rond de 8,1. Deze hogere pH verstoort de natuurlijke zuurtegraad van de huid, waardoor de bacteriële flora in de bovenste huidlagen wordt aangetast. Met andere woorden, je huidbarrière komt hieronder te lijden! Ga liever voor een reinigingsmelk of -gel die een zo neutraal mogelijke pH-waarde heeft. Dit is vaak af te leiden uit de ingrediëntenlijst.

Citroensap op de puistjes of pigmentatievlekken

Waarom wordt citroensap op puistjes gebruikt? Het heeft een antibacteriële en schimmelwerende werking. Citroen ontvet en verlicht. Ook op pigmentvlekken zou het worden ingezet. Klinkt mooi toch? Waarom toch oppassen met citroen? Citroen heeft een extreem lage zuurgraad, namelijk tussen de 2 en 3. Ter vergelijking: citroensap is 10.000 tot 100.000 keer zuurder dan water.  Dit gaat je huid onrustig maken en je zou daardoor zelfs meer pigmentvlekken kunnen krijgen, zeker in combinatie met de zon! Puistjes kunnen aan de oppervlakte misschien wat uitdrogen, maar het zal weer nieuwe oneffenheden uitlokken. Pigmentatie ga je beter tegen met glycolzuur. Het is ook hiermee opletten in de zomer! Stel je pigmentbehandelingen liever uit tot de winter.

Avocado en/of honing masker

Avocado bevat veel vitamines en mineralen! Avocado is heel vettig. Mensen met een gemengde, gevoelige huid, een beschadigde huidbarrière of acné blijven hier beter ver van weg. De kans op irritatie bij gezichtsmaskers op basis van voeding is heel reëel. Honing heeft antibacteriële eigenschappen en een ontsmettende werking op wonden. Je zou het dus wel kunnen gebruiken in een herstellend gezichtsmasker. Let er dan wel op dat je natuurlijke honing koopt die onbewerkt van bij de imker komt. Zo weet je zeker dat er geen synthetische toevoegingen in zitten en dat de honing niet verhit werd. De antibacteriële werking gaat namelijk verloren als honing verwarmd wordt boven de 37 °C. Toch gaat mijn voorkeur uit naar een gezichtsmasker dat je huid op meerdere vlakken gaat ondersteunen en geen kans op irritatie geeft.

Tip voor jullie: ga voor professioneel advies in plaats van internet af te schuimen naar DIY’s die je huid hoogstwaarschijnlijk meer schade doen dan je denkt. If it sounds to good to be true, it probably is!

Tot de volgende!