Je bekijkt nu Je smartphone, een verdoken vijand voor je huid.

Je smartphone, een verdoken vijand voor je huid.

Als je denkt aan de boosdoeners van huidveroudering, dan denk je misschien aan de zon, slechte voeding, en fout of geen gebruik van huidverzorgingsproducten. Je hebt helemaal gelijk! Deze factoren beschadigen en verouderen de huid in een sneltempo! Maar er is misschien een ‘verdoken vijand’ waar je nog niet aan dacht: blauw licht! Veel van het onderzoek naar blauw licht en de schade hiervan staat nog in hun kinderschoenen, maar de voorlopige resultaten zijn, op zijn minst gezegd, verontrustend.

Wat is blauw licht?

De grootste bron van natuurlijk blauw licht is de zon. Daglicht is kleurloos, maar is samengesteld uit alle elementen van het lichtspectrum. Elk van die elementen heeft een golflengte. Deze golflengtes bepalen hoe diep het doordringvermogen is t.o.v. onze huid. De golflengtes van blauw licht komen overeen met die van UVA. Je kan het al raden, blauw licht gaat héél diep je huid in.

Tegenwoordig zijn er nog veel andere bronnen van blauw licht in ons leven gekomen, denk maar aan LED-schermen, smartphones, tablets, computerschermen, laptops,… Deze worden allemaal veel dichter bij ons gezicht gehouden dan de zon.

Is alle blauw licht slecht? Neen! Blauw licht kan ingezet worden op acné. Dit kan door een LED-masker te gebruiken en wordt ook gebruikt in energielampen tegen depressies. Alles hangt af van de golflengte van het gebruikte blauwe licht (als we het over apparaten en lampen hebben).

Waarom moet je oppassen voor blauw licht?

Blauw licht stimuleert de fotoveroudering. Dat is veroudering die optreedt door blootstelling aan licht. Het kan naast veroudering ook zorgen voor kleurverandering in de huid, ontstekingen en je huidbarrière verzwakken. Net als UVA gaat blauw licht je diepere huidlaag in. Daar waar je elastine en collageen zich bevinden. De schade van blauw licht wordt niet voor niets vergeleken met UV-schade. Wat in onderzoeken opvalt, is dat blauw licht vooral de antioxidanten in ons lichaam aanvalt. Een tekort hieraan geeft vrije radicalen de kans om stress te veroorzaken in onze cellen wat voor schade in het DNA kan zorgen.

Hoe bescherm ik me dan?

Een zonnebescherming gaat je al een hele stap op weg helpen! Zorg voor veel antioxidanten in je huidverzorging. Er zijn filters die je op je smartphone en tablet kan plaatsen. Nachtmodus zorgt ook voor meer geel dan blauw licht. Voor je ogen kan je voor een bril gaan met blauw licht filter.

Dagcrèmes met een blue light block kunnen nuttig zijn als je voor je werk een hele dag achter het scherm moet zitten. Laat je niet vangen door de titel alleen op een potje. De ingrediënten en samenstelling beslissen of het daadwerkelijk je huid kan beschermen. Vermijdt een ‘screenface’ die droog, grauw en fijne lijntjes heeft en informeer je goed naar de producten die je gebruikt. Advies mag je me altijd vragen.

Tot de volgende!