Je bekijkt nu ANTIOXIDANTEN

ANTIOXIDANTEN

Om antioxidanten en hun werking beter te begrijpen moeten we weten hoe ze zijn opgebouwd. Zo kunnen we begrijpen, wat ze in grote lijnen doen. ⁠Zonder de hele opbouw van een cel te hoeven uitleggen, kan je een antioxidant als een ‘redder in nood bekijken’. Een antioxidant heeft net ‘teveel’ wat een vrije radicaal ‘te weinig’ heeft.

⁠Wat is een vrije radicaal?

Een vrije radicaal is onstabiel. Er is namelijk een stukje ‘te weinig’.⁠ Hij zou een stukje van een gezonde cel kunnen nemen om zich ‘heel’ te maken. Dit zorgt voor het onstabiel maken van een gezonde cel. ⁠Door te vermijden dat er vrije radicalen ontstaan en het verhogen van de antioxidanten in onze huid en ons lichaam, zorgen we voor meer gezonde, goed functionerende cellen! Maar hoe ontstaan die vrije radicalen dan?

Get Productive!-19.jpg

“Vrije radicalen kunnen een hoop schade aanrichten. Ze veroorzaken oxidatieve stress in een cel, een soort explosie.”

Vrije radicalen: the good, the bad and the ugly

The good: Ons lichaam maakt zelf ook vrije radicalen aan bij het verwerken van voedingsstoffen en dat is belangrijk voor het bestrijden van virussen. Vrij radicalen kunnen, door hun ‘vrij plaatsje’, zich binden aan virussen en ze zo neutraliseren.⁠

The bad: Ons lichaam maakt genoeg van deze vrije radicalen aan. We hebben er niet meer nodig. Maar spijtig genoeg zijn er best wat triggers voor het veroorzaken van ‘te veel’ radicalen. ⁠

The ugly: Wanneer de vrije radicalen met meer zijn dan nodig, dan gaan ze aan onze gezonde cellen zitten. Deze worden onstabiel en voeren hun taak niet meer uit zoals zou moeten. ⁠

Get Productive!-113.png

Vermijd triggers zoals roken, teveel alcohol, en UV-straling

Vrije radicalen kunnen een hoop schade aanrichten. Ze veroorzaken oxidatieve stress in een cel, een soort explosie. Wij hebben het uiteraard over de huid, maar zoals je kan zien kunnen de gevolgen veel verder gaan. Op huidgebied zijn de gevolgen: pigmentatie vlekken, snellere huidveroudering en huidkanker. Echt wel belangrijk antioxidanten in onze skincare toe te voegen om deze te neutraliseren. Ook vermijd je best zoveel mogelijk triggers zoals roken, alcohol, medicatie, pollutie, UV stralen.

Wat doen antioxidanten dan?

AntiOXIDANTEN neutraliseren de OXIDATIE in de cellen. Ze neutraliseren de vrije radicalen en beschermen zo de gezonde cellen. Onze cellen en huidbarrière moeten we echt wel beschermen. Als we dat niet doen zal dit tot snellere huidveroudering leiden. Gevoelige collageen en elastine vezels zijn niet meer goed beschermd en cellen communiceren niet juist met elkaar waardoor er allerlei ontstekingsreacties kunnen optreden en schade moeilijker hersteld word.

Get Productive!-21.jpg

“AntiOXIDANTEN neutraliseren de OXIDATIE in de cellen. Ze neutraliseren de vrije radicalen en beschermen zo de gezonde cellen.”

Ok, ik ben overtuigd, maar wat nu?

Vitamine C en E zijn de bekendste, maar ook vitamine B3 en vitamine A zijn super. Je kan ze toevoegen met je serum, oogcrème en/of dagcrème. Ze moeten in het bovenste 1/3 van je ingrediëntenlijst staan om voldoende aanwezig te zijn. Beste is ook een combo van meerdere antioxidanten. Vragen? Zoals altijd, stel ze gerust.

Tot de volgende!